Vi ćete...


Ozdraviti.
Napisat ćete tu knjigu.
Provodit ćete više vremena sa svojim najmilijima.
Pokrenut ćete posao od kuće.
Naučit ćete strani jezik.
Bit ćete strpljiviji i sretniji.
Izaći ćete iz dugova.
Bit ćete organiziraniji.
Bit ćeš bolji prijatelj.
Promijenit ćete loše navike.

No, problem je: To je stvarno teško. I svakim danom je sve teže. Nekih se dana čini realnije u potpunosti odustati. Cijeli taj obrazac "korak naprijed i dva unatrag" postaje star.

Već dugo govorite sebi "Danas je taj dan!" da biste kasnije tog istog dana ili tjedna ponovno podlegli starim obrascima.

Kad postoji jaz između onoga tko ste i tko želite biti, neskladni ste i nesretni. Rastrgani ste, mentalno iscrpljeni i puni žaljenja. Pomalo osjećate kao da sami sebe varate, a vjerojatno ljude oko sebe.

Nasuprot tome, Gandhi je rekao: "Sreća je kada je ono što mislite, kažete i radite usklađeno."

Terapija pisanjem - isprobajte sami

Potreba za preobražavajućom navikom

Pokušate li riješiti sve što je pogrešno u vašem životu, brzo ćete izgorjeti i odustati. To se već mnogo puta dogodilo.

Život je vrlo brz. Nemate se vremena usredotočiti na tisuću različitih područja koja biste promijenili. To je iscrpljujuće i, zapravo, ne naročito korisno.

Učinkovitiji od mikroskopskog analiziranja sabotirajućeg ponašanja je odabir jedne „ključne navike“ navike koja čvrsto postavlja sve ostale navike na njihovo mjesto. Bez nje, sve se raspada.

Charles Duhigg u knjizi Moć navike opisuje ključne navike kao "male promjene ili navike koje ljudi uvode u svoju svakodnevicu, koje se nenamjerno potom prenose u druge aspekte njihovih života".

Kad srce piše dnevnik

Samo jedna navika mijenja čitav život

Tako osoba može početi vježbati jednom tjedno i nesvjesno početi kvalitetnije jesti i biti produktivnija na poslu. Smanjiti pušenje i pokazati više strpljenja prema svojim kolegama i voljenim osobama.

Smanjiti korištenje kreditne kartice, osjećati se manje stresno i doživjeti pojačanu motivaciju u smjeru ostvarivanja ciljeva. Ukorijenjeni obrasci u njenom mozgu se preobličuju i ona postaje posve drugačija osoba. I sve to zato što je počela vježbati jednom tjedno.

Potrebna je jedna od tih navika sve će se u vašem životu promijeniti. Ključna navika uzrokuje lančanu reakciju drugih dobrih navika i može drastično poboljšati svaki aspekt vašeg života. Jedna od tih navika može biti - svakodnevno pisanje dnevnika.

Svakodnevno pisanje dnevnika najsnažnija je ključna navika koju možete steći. Ako se pravilno radi, sva područja vašeg života će se poboljšati.

Pisanje dnevnika bistri emocije

Nekoliko istraživanja pokazalo je da pisanje dnevnika smanjuje stres. Dobrobiti koje dobivate od toga su: povećanje fokusa, veća stabilnost, dublja razina učenja, djelovanja i otpuštanja, zadržavanje misli dovoljno mirnima da ih možete promijeniti i integrirati, otpuštanje negativnih misli i emocija, osjećaj veće kontrole nad svojim životom, povezivanje mišljenja s izvanjskim aktivnostima, distanciranje od događaja i otpuštanje prošlosti, dopuštanje sebi da ponovno doživite prošlost s današnjim, odraslijim umom.

Kada ste obuzeti emocijama, pisanje dnevnika može vam pomoći da kompletnije doživite i shvatite svoje emocije. Kad se pišući "ispušete", doživljavate olakšanje. Vraća vam se objektivnost i možete krenuti dalje.

Bez pisanja dnevnika, intenzivna emotivna iskustva mogu vas mučiti satima, danima, čak i godinama. Iskreno i nadahnuto povjeravanje stranicama dnevnika najbolji je oblik terapije, brzo vam vraća stabilnost. Također pojačava osjećaj zahvalnosti.

Zbog čega je važna zahvalnost?

Čini vas sretnijima, zdravijima, čini dobro vašoj karijeri, jača emocije, razvija osobnost, čini vas optimističnijima, smanjuje materijalizam, produhovljuje, čini vas manje usredotočenima na sebe, snaži vaše samopouzdanje, poboljšava kvalitetu sna, produljuje vam život, podiže razinu vaše energije, potiče vas na tjelesnu aktivnost, čini vas fleksibilnijima u suočavanju s izazovima, čini vas sretnijima kad mislite o prošlosti, smanjuje osjećaj zavisti, opušta vas, poboljšava vaš brak i tjelesni izgled, produbljuje prijateljstva, povezuje vas s drugima, poboljšava postizanje vaših ciljeva i donošenje odluka, povećava vašu produktivnost.

Druge dobrobiti pisanja dnevnika

Poboljšava međuljudske odnose, iscjeljuje prošlost, oplemenjuje sve događaje, iskreno je i ne prosuđuje, jača vaš osjećaj sebe, rekonstruira prošle događaje, ima ulogu vašeg savjetnika, ujedinjuje dobre i loše trenutke života, izglađuje neugodna sjećanja, čini da vidite sebe kao veće, važnije, cjelovitije i povezanije biće, otkriva sve životne obrasce i cikluse, jača vašu vjeru u sebe, tumači vaše simbole i snove, daje nove perspektive, pokazuje odnose i cjelovitost umjesto odvajanja.

Možete moliti, slušati glazbu ili meditirati prije nego počnete pisati dnevnik, to će potaknuti vašu kreativnost.

Budite redoviti i uporni i vidjet ćete - s vremenom ćete postati osoba koja želite biti, stvorit ćete život kakav želite i vaši odnosi s drugima će biti zdraviji i sretniji.

Izvor: www.getpocket.com