„Akupunktura kao tradicionalna kineska medicina iza koje stoji znanje akumulirano 4000 godina, migrenu promatra kao zastoj životne energije (chi), izazvan emotivnim, ali i fizičkim uzrocima. Emocije koje stoje iza migrenskih glavobolja uvijek su individualne, no ipak postoji uvjerenje da je riječ o nagomilanim problemima za koje ne nalazimo adekvatno rešenje“, objašnjava dr. Slavica Vasiljević, ginekolog i akupunkturolog iz ordinacije Merida u Beogradu.

Kako tradicionalna kineska medicina promatra migrenu kao disbalans životne energije?

„Tradicionalna kineska medicina glavu promatra kao dio tijela u koji se ulijeva yang energija ili kao prebivalište čiste jang energije – svi yang kanali počinju ili završavaju u glavi, koja je također povezana s ostalim dijelovima tijela koji je hrane energijom. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, migrena nastaje zbog pretjerane energije vjetra i vatre, što stvara neravnotežu u protoku energije. Energija vjetra je, prirodno, povezana sa strašću, poduzetnošću, entuzijazmom i radošću, ali i s burnim negativnim reakcijama, ishitrenim postupcima i emotivnim krajnostima. Energija vjetra je energija pokreta: da bi se energija topline kretala, potrebna joj je energija vjetra. Zato često kažemo da je migrena ‘bolest’ inteligentnih, ambicioznih i previše odgovornih ljudi, a okidač migrene mogu biti snažne emocije, a može nastupiti i nakon velikih psihičkih napora i stresova.

Problemi s jetrom i meridijanom jetre također imaju važnu ulogu u razvoju ove vrste glavobolje. Točke koje se biraju za migrenu često imaju funkciju da umire jetru i deblokiraju njen meridijan (blokirani meridijan jetre ukazuje na problem komunikacije sa samim sobom i okolinom, s donošenjem odluka i planiranjem). Meridijan jetre posebno ugrožava emocija ljutnje.

Kada su kod žene glavobolje povezane s menstruacijskim ciklusom, čest uzrok je hiperaktivna jetra ili nedostatak yin energije. Yin energija je energija mirovanja, odmora, ali i primanja, pa možda treba razmisliti o tome umijemo li primiti i prihvatiti pomoć ili priliku koja nam je potrebna“, kaže dr. Vasiljević. Kronične migrene zahtijevaju promjenu „kroničnih“ navika i toksičnih obrazaca razmišljanja. Uspješnost liječenja je velika, ali uvijek uz izbacivanje tvorničkih slatkiša, kao i pijenje 2 l tekućine dnevno, a ako migrenu prati problem s vratnom kralježnicom, obavezne su redovite vježbe za vrat i držanje tijela.

Kako izgleda tretman akupunkturom i je li bolan?

Ako ste na akupunkturi prvi put, možda će vas zabrinuti bol tijekom ubadanja iglicama. Bol koji se osjeti je kratkotrajan jer su iglice izuzetno tanke, pa odmah nakon uboda on prestaje, a aktivirana akupunkturna točka potiče tijelo da proizvodi endorfin – prirodni analgetik tijela koji uklanja bol bez uporabe lijekova. Terapija akupunkturom traje oko pola sata, liječnik na osnovi vašeg stanja, stila života i zdravstvenih tegoba određuje kombinaciju točaka, ako je potrebno, koje bude uspavanu energiju na određenome mjestu ili aktiviraju životnu energiju (chi) ondje gdje je blokirana. Odabir točaka ovisi o tome jesu li vaše migrene hormonske ili je riječ o problemu s vratnom kralježnicom, prekomjernim stresom...

Ova metoda liječenja izuzetno je dobra jer djeluje vrlo opuštajuće: mišići u spazmu se opuštaju, a um i emocije dovode se u ravnotežu. Kao neškodljiva metoda može se koristiti i u trudnoći.

Liječenje migrene uglavnom se odvija u dva koraka: prvi put se primjenjuje 10 akupunkturnih tretmana tijekom 10 dana, a potom se pravi pauza od tjedan ili dva te se nakon toga ponavlja još jedna serija tretmana (tjedan dana ili dulje, ovisno o potrebi). Ovaj se ritam može mijenjati, ovisno o intenzitetu i učestalosti glavobolja. Već nakon prve serije tretmana pacijent će osjetiti smanjenje intenziteta bola i učestalosti glavobolja.

Homeopatija: Svaki je bol vrsta poziva za pomoć

„Migrena je jedno od patoloških stanja koje veoma dobro reagira na homeopatske lijekove. Obično je to pulsirajući bol i zahvaća samo jednu stranu glave, a može trajati od 2 do 72 sata. Uz bol se javljaju i mučnina, povraćanje, fotofobija i fonofobija. Ponekad pacijenti prije glavobolje doživljavaju i simptome aure, tj. prolazne poremećaje vida, kao i govora ili motorike. Migrene se smatraju neurovaskularnim poremećajem. Smatra se da nastaju zajedničkim djelovanjem okolnosti i genetskih faktora, a mogu biti i posljedica promjene razine hormona“, kaže dr. Nataša Ostojić, homeopat iz ordinacije „Dr. Ostojić“.

Kako izgledaju dijagnostika i liječenje migrene homeopatijom?

Kada pacijent može opisati sve detalje u vezi s glavoboljom: intenzitet, karakter bola, vrijeme najintenzivnijeg bola, lokaciju, modalitete (tj. što pojačava i što olakšava glavobolju), kao i prateće simptome, homeopatski lijek lako je odrediti. Teže je kad osoba kaže da njena glavobolja nema pravila.

Migrena se češće javlja u žena i obično se u pozadini krije potiskivanje emocija. Kako homeopatija ima holistički pristup, bitna je cjelovita slika osobe. Važno je dobiti kompletno stanje pacijenta s mentalnog, fizičkog i emotivnog aspekta, kao i saznati kakav je njegov stil života, prehrane i izloženost stresnim situacijama. Svaki je bol vrsta poziva za pomoć. Postoji mnogo različitih oblika migrenskih napadaja glavobolje, tako da ne postoji univerzalni homeopatski lijek za migrenu.

Svakog pacijenta treba cjelokupno sagledati. Pregled se sastoji od uzimanja detaljne anamneze vezane uz glavobolju, ali i ostale tegobe koje pacijent ima. Homeopatijom je najbolje da se bave liječnici koji mogu sagledati kompletnu medicinsku dokumentaciju i pomoću adekvatnih pitanja doći do najboljeg rješenja ili odrediti pravi konstitucijski homeopatski lijek. Za vrijeme homeopatske terapije bolje je ne koristiti lijekove protiv bolova. Homeopatski lijekovi nisu toksični i nemaju nuspojave.

Poboljšanje ovisi o vrsti migrene i o tome koliko je dugo osoba uopće ima. Prvi kontrolni pregled zakazuje se za 2 – 4 tjedna. Osoba koja pati od migrene, osim homeopatskog liječenja, svakako se treba baviti umjerenom tjelesnom aktivnosti, pravilno se hraniti i, ako je moguće, eliminirati sve što joj izaziva stres. Dnevnik migrene i što detaljniji opis migrenskog napadaja dio je homeopatskog pregleda. Homeopatski lijekovi za migrenu su brojni. Neki od njih su: Belladona, Nux Vomica, Sanguinaria, Iris Versicolor, Bryonia, Gelsemium, Magnesia Phosphorica, Calcarea Carbonica, Lycopodium, Pulsatilla, Sulphur, Natrium Muriaticum...

Važno je otkriti zbog kojeg stanja glavobolja počinje, što je pogoršava, što je početni uzrok svega (primjeri uzroka i primjene su: strah – Opium; tuga – Ignatia; frustracija, razočaranje – Staphiysagria). Ako se migrena tretira konstitucijskim sredstvom između napadaja, oni će se prorijediti ili će potpuno prestati.

Kvantna medicina: Podešavanje tijela na frekvenciju zdravlja

Dr. Nadica Mrđa, vlasnica ordinacije KvantMedic, kvantnu je medicinu učila od najboljih stručnjaka talijanske, ruske i njemačke škole. Migrenu rješava kombinacijom primjene aparata biorezonantne kvantne medicine i kiropraktike, uz obavezno korigiranje prehrane pacijenta te njegov rad na sebi, njegovim emocijama, strahovima i blokadama.

Što je kvantna medicina i kako funkcionira?

Kvantna medicina je holistička medicina koja za rješenje zdravstvenog problema koristi znanja iz više područja (kvantna fizika, kao i znanja zapadne i istočne medicine). Pomoću specijalnih aparata (ovaj put ćemo navesti Metatron Hunter i Metatron Clinical) možemo registrirati poremećaj energetskih tokova u organizmu i vratiti ih u ravnotežu. Vraćajući frekvencije tijela u normalu, organizam vraćamo ili 'podešavamo' na frekvenciju zdravlja.

Kako kvantna medicina promatra migrenu?

Migrena može biti poremećaj na mehaničkom, mentalnom, emotivnom ili hormonskom nivou, može biti posljedica intoksikacije ili intolerancije na određenu hranu. S emotivne strane, migrena iza sebe može kriti agresiju, bijes, unutarnji nemir, poznate i nepoznate strahove, tj. anksioznost, zabrinutost. Ovo su neka od mentalnih stanja koja mogu pojačati ili izazvati proces migrene.

Kako izgleda tretman ovog problema pomoću kvantne medicine?

Pomoću aparata rade se intenzivne terapije, pet ili šest u nizu unutar nekoliko dana. Za migrene je, osim dijagnostičkog i terapijskog rada na aparatima, važno nekoliko stvari. Prvo se testira statika, tj. mehanička ravnoteža, a važni su i testovi intolerancije na hranu i alergene. Ako osjetljivost na hranu ili alergija postoje, počinjemo terapije detoksikacije i rad na hormonskoj ravnoteži. Jedan od njih je i alergija na vlagu. Migrena je ponekad odgovor organizma na višak gljivica, na lošu kiselost, tj. pH u organizmu.

Prehrana, kao i oksigenacija, mnogo utječu na učestalost i intenzitet bola, pa je dobro smanjiti pušenje cigareta i baviti se tjelesnom aktivnošću. Hidracija tijela trebala bi biti na razini 2 litre tekućine dnevno. Bijela tijesta, pšenica, šećeri i mliječni proizvodi povećavaju koncentraciju gljivica u organizmu, ponajprije kandide, a kao odgovor na to razvijaju se mnoga patološka stanja. Začepljen nos, alergije, nervoza, nadutost, želučane tegobe, agresija, anksioznost, poremećaj menstruacijskog ciklusa, dijareja, opstipacija, pojačana kiselost organizma, sekrecija iz nosa – sve su to simptomi infekcije kandidom. Stoga je potrebno prije terapije smanjiti unos ove hrane i zamijeniti je zdravijim opcijama.

Kada je o emocijama riječ, važna pomoć su i Bachove kapi. Kompleksnim promatranjem problema i radom na više razina brže se postižu rezultati i prestanak migrene. Scio aparat zadužen je za biorezonantnu terapiju i umirenje emocija.