Duša ulazi u jetru tik nakon rođenja

U taoističkim korijenima tradicionalne kineske medicine, svi imamo pet mentalno ¬ spiritualnih aspekata koji predstavljaju određena ponašanja i sklonosti: Shen – svjesnost, uvid, sjećanje te duh (koji proizlazi iz svih pet mentalno - spiritualnih aspekata); Hun – eterična duša; Po – tjelesna duša; Yi – intelekt i Zhi – snaga volje.

Hun, odnosno eterična duša korespondira s našim poimanjem duše. Prema kineskom vjerovanju, ona ulazi u tijelo tik nakon rođenja i nalazi svoj „dom“ u jetri. Kao što ime kaže, eterične je (jang) prirode, bez supstance, fluidna. Nakon smrti vraća se u „vječno“. Možemo reći da je eterična duša veza između osobne i univerzalne svijesti.

Nesanica i živahni snovi

Važno je istaknuti da je u kineskom učenju jetra organ, koji uz biokemijske funkcije, daje dom eteričnoj duši. Njena krv i jin ukorjenjuju eteričnu dušu, pružaju joj hranu, sidro i postelju tijekom života. Uravnoteženost jetre i eterične duše neprocjenjiva je za emocionalnu harmoniju. U suprotnom, dolazi do emocionalnih ekscesnih stanja i bolesti.

Ako jin i jetrena krv nisu dostatne, mogući su poremećaji spavanja. Kažemo da se eterična duša „otkinula“ i „luta“, a to dovodi do nesanice (buđenje u ranim jutarnjim satima, lagani san) te česte, upečatljive snove.

žena i more
Shutterstock 

Eterična duša obogaćuje nas intuicijom

Deficit jina i jetrene krvi vodi do emocije straha ili ljutnje, a ako stanje potraje, javljaju se anksiozni poremećaji i konačno depresija. Prati ih stagnacija jetrenog Qi-a, moguće i razvoja jetrene vatre te poremećaj organa u sustavu pet elemenata. S druge strane, to osobu vodi u gubitak svrhe i smjera života. Eterična duša, koja je čvrsto ukorijenjena, obogaćuje racionalni um intuicijom, inspiracijom te omogućuje duboku introspekciju.

Zdrava jetra omogućuje da se lakše nosimo sa životnim nedaćama

Možemo reći da je harmonija jetre i eterične duše temelj za hrabru osobu, lišenu straha i sposobnu se nositi sa životnim zadaćama. Eterična duša, podržana obiljem jetrene krvi, prirodno „dolazi“ do očiju. Važna je za dobar vid i sjaj u očima. Hrani i „duhovne“ oči te na spiritualnoj razini daje dublji uvid prirode postojanja.

Više o autorici doznajte na Akupunktura Švaganović.