Nema osobe koja ljeti barem jednom nije imala bliski susret s nekom bubom ili dosadnom životinjicom poput ose koja uvijek naleti baš kad režemo lubenicu ili odmatamo sendvič na plaži. I čim malo izgubimo pozornost osjetimo nelagodni bolni ubod, peckanje ili svrbež. 

Eterična ulja, ocat, soda bikarbona, aloa vera, hladna kocka leda, limunov sok i aktivni ugljen odlična su prva pomoć kod većine ugriza kukaca i životinja ali treba imati na umu da nisu svemogući i ako postoji sklonost ka alergijama ili se ustanovi da je životinja zaražena - crvenilo ne prestaje, dolazi do pojave temperature, a otekline na mjestu uboda su sve veće - svakako treba potražiti pomoć liječnika.

Ubodi kukaca prilično su neugodni ali uz eterična ulja citronele, čajevca, eukaliptusa, kamilice, lavande i limuna, koja se nanose direktno na ugroženo područje, neugodni ugrizi postaju podnošljivi.

Ako vas je ubola osa dobro je ranu tretirati jabučnim ili vinskim octom kako bi se neutralizirao otrov. Ubod pčele nezgodan je zato što ostaje žalac u koži. Oprezno izvadite žalac, a kako biste ublažili oteklinu nanesite na kožu smjesu od žličice sode bikarbone i malo jabučnog octa ili pak aktivnog ugljena u prahu pomiješanog s malo aloa vera gela. Isto vrijedi i za ubod mrava, a smjesi se može dodati i kap etreričnog ulja lavande ili kamilice.

Ako imate ubod u grlu ili ustima, najbolje je odmah u usta staviti kocku leda ili hladne vode i malo sode bikarbone. Potrebno je potražiti liječničku pomoć jer sluznice u ustima vrlo brzo natiču te tako mogu spriječiti dotok zraka.  

Eterična ulja čajevca, kamilice i lavande najbolje su prirodno sredstvo protiv ugriza pauka jer neutraliziraju otrov (pogotovo se lavanda pokazala korisnom u slučaju ogriza ozloglašene crne udovice). Možete ih pomiješati s malo sode bikarbone te na ugriženo mjesto nanijeti kao pastu.