Najčešća zabluda u vezi celulita jest da se tu radi o masnoći koju treba izgnječiti bolnim tretmanima i na taj način razbiti i istisnuti iz organizma. Međutim, iako često problem jest i višak masnoće, on je više problem obujma nego samog celulita. Svi znamo vitke žene koje imaju problem s narančinom korom. S druge strane postoje i žene s viškom kilograma i masti te pozamašnim bedrima, ali su ta bedra glatka i zategnuta. Sve je to moguće iz razloga što glavni glumac u celulitu nije masnoća već fascija.

Fascija je potkožno vezivno tkivo koje se poput mreže prostire po cijelom tijelu. Ona razdvaja i povezuje mišiće, organe, kosti i ligamente. Organizirana je u fascijalne lance i po nekim karakteristikama se ponaša kao jedan organ. Promjena na jednom dijelu lanca, može se prenijeti po cijelom lancu pa tako i utječe na cijelo tijelo i cijelu statiku. Ako fascija na nekom dijelu izgubi elastičnost tj. čvrsto upakirana kolagena vlakna fascije se izobliče nastaju „usidrenja“ (udubljeni dio) pa se masne stanice proguraju tamo gdje mogu, a to je okolo usidrenja. Tako se pojave oni najomraženiji dijelovi celulita - izbočeni masni džepovi koje vidimo između udubljenja koži.

Kada se slojevi fascije u udubljenom dijelu slijepe nastaje adhezija. Adhezija može prerasti u restrikciju ili „čvor“ i tamo je ograničen protok krvi i aktivnost živaca. Često su ta područja bolna na dodir tj. pritisak. Ni u kojem slučaju nije mudro i tako već oštećeno tkivo maltretirati bolnim tretmanima. Takvi tretmani privremeno daju neke rezultate, ali dugoročno pogoršavaju problem jer rade nove ozljede na fasciji. Fascija će na takav tretman ponovo reagirati restrikcijom i tako se vrtimo u krug. Pogotovo je opasno vršiti jaki pritisak “struganjem” po cijelom fascijalnom lancu, npr. veći dio noge.

Žene imaju tendenciju da imaju manje potpornog vezivnog tkiva od muškaraca u određenim područjima, poput stražnjice i bedara.
Cilj nam je uvijek vratiti elastičnost fasciji i izgladiti tj. protegnuti fascijalni lanac na kojem se ako govorimo o celulitu nalazi puno restrikcija.

celulit
Shutterstock 

Većini od nas to izgleda kao estetski problem, međutim to je zdravstveni problem jer celulit nam signalizira da nam fascija nije „zdrava“ , što povlači puno drugih problema, koje sigurno ne povezujemo s celulitom. Važan povezani problem je poremećaj statike koji dovodi do raznih problematičnih posljedica – od krivih motoričkih obrazaca do povremenih pa zatim i kroničnih boli u drugim dijelovima tijela, neplodnosti, problema sa probavom itd. Znači ako je npr. skraćen lanac u prednjem ili stražnjem dijelu nogu, to vuče zdjelicu u prednju ili stražnju inklinaciju i može uzrokovati bolove u donjem dijelu leđa. S vremenom se počinjemo kretati tako da koristimo mišiće koji pogoduju tom položaju I posljedično neki mišići postaju “prejaki” dok neki slabe. Takva nejednaka distribucija među mišićima može dovesti do raznih tegoba I bolova u udaljenim dijelovima tijela. Ovo je samo mali djelić toga kako stvari mogu lančano otići „u krivo“ i naravno da je to individualno. Za cijelo to vrijeme mi smo “svjesni” samo celulita.

Obzirom da je ovo zdravstveni i statički tj. fizikalni problem, moramo ga i riješiti fizikalnim metodama tj. oslobađanjem fascije, ali i otklanjanjem ili ublažavanjem čimbenika zbog kojih nastaje.

Celulit nastaje zbog kombinacije faktora i zato pored fascije ne isključujemo efekt hormonskih promjena I način života. Bitni faktori u načinu života su prehrana, fizička aktivnost, ritam spavanja te izloženost stresu.

Snježana Cenić Stojaković, sinerga.hr
Privatni album Snježana Cenić Stojaković, sinerga.hr

Rješenja

Ima raznih metoda manipulacije na fasciji koje mogu pomoći kod ovog problema, ali prvi korak je svakako stručna procjena. Gdje se I zašto celulit pojavljuje, koje vezane probleme uzrokuje i kojim redoslijedom fasciju treba liječiti da se postigne maksimalni i najbrži mogući rezultat te da se vrati funkcionalnost u tijelu. Za postizanje cilja nužno je koristiti individualno određenu kombinaciju dry needling (umetanja malih iglica u restrikciju), vakuuma, body rollera, radiofrekvencije i to sve po individualno određenim područjima I smjerovima na fascijalnom lancu. Osim izravno na fasciju, ove I slične metode djeluju i na posljedice dugotrajnog „stajanja“ celulita, a to je zastoj limfe, cirkulacije, taloženje prekomjerne masnoće te smanjenje elastičnosti kože.

Međutim, često se mršavljenju općenito i celulitu pristupa na nedovoljno ozbiljan način. Godinama se taloži masno tkivo a u njega se integriraju toksini i tamo stoje. Kada počnemo otapati masnoću i pokretati limfu, u krvotok odjednom dođe velika količina toksina. I da, naravno da imamo jetru koja je zadužena za detoks i moramo joj odati priznanje da stvarno radi dobar posao. Međutim, ona ima svoje kapacitete za optimalni rad. Imamo li srca dodatno je preopteretiti sa nenadanom količinom toksina? Gdje poteže pitanje volim li sebe, odnosno svoje tijelo, dovoljno da mu ne priuštim dodatne šokove. Ili mi je samo bitno da bolje izgledam u kupaćem kostimu ili da napravim malo prostora da se mogu najesti na nekoj svadbi.

Ako želimo svoj organizam podržati u detoksikacijskim mehanizmima, uputno je otvoriti drenažne puteve prehranom te aurikularnom akupunkturom koja osim na detoksikacijske organe djeluje i na ublažavanje stresa koji također pogoduje celulitu. Naravno da zdravlje fascije i smanjenje pojave celulita zahtjeva dugoročnu predanost, ali individualnim I stručnim pristupom nalazimo učinkovitu strategiju koja daje brze prve rezultate a time I motivaciju za dalje.

Dobra vijest je da možete utjecati na svoje zdravlje razumijevanjem fascinantne veze između celulita i fascije. Do trajnih rezultata doći ćete sinergijom ovih koraka - procjena zdravlja fascije, oslobađanje fascije fizikalnim metodama, detoks ušna akupunktura, aparativna pomoć i fascia stretch.