Sjedim i razmišljam o čemu pisati. Nije da nema tema i materijala. Kalkuliram. Što bi vi voljeli čitati, što bih vam voljela pojasniti o novoj tehnici ili ono što mi leži na srcu. U meni se odvija pravi mali dijalog između “strana” koje žele biti izražene. Često u životu kalkuliramo. Svjesno i nesvjesno. Na uštrb sebe. One iskonske 'ja'. Naučena sam tako. Naučeni smo tako. 

Od početka učimo da se moramo uklopiti negdje, u nešto. Potrebno je pripadati nekoj zajednici, skupini, pronaći mjesto pod suncem s grupom istomišljenika. Sve me ovo podsjeća na 7 od 9. Znate o kome pričam? Onoj zgodnoj Borgici iz Zvjezdanih staza. Asimilirana u 6. godini, živjela je kao jedan dio kolektivne svijesti. Dok se nije odvojila. I zasjala.

Tako i mi. Tako i ja. Sebe i svoju autentičnost, ono što želim izreći kao da su nevidljivim vezama privezane za pripadnost i potrebu za sviđanjem i odobravanjem. Sve ovo dolazi iz glave iz uma. Kad um vlada, on nas odnosi u totalnom drugom smjeru. Kontrola, usmjerenje, ciljevi, pripadnost, odobravanje, strah. 

Snaga misli je velika. One upravljaju našim životima. One svjesne i nesvjesne. Stvaraju naša iskustva, uvjerenja, prilike. Misao koju ponavljamo dovoljno dugo postaje naše uvjerenje. Mi stvaramo svoju stvarnost. Misao po misao, emocija po emocija. Misli ostavljaju trag na našem tijelu.

Kada se ne sjećate o čemu ste mislili - osjetite kako se osjećate i bit će vam jasna kvaliteta vaših misli. Misli dozivaju iskustva koja stječemo. Iskustva unosimo u odnose.

DUBRAVKA FAZLIĆ
Privatna arhiva 

Postoji i onaj drugi dio nas - tijelo koje skriva neizmjernu količinu mudrosti. Tu nema mjesta strahu, odobravanju, pripadanju, kontroli. Postoji samo svjesnost, prisutnost, mir i vjera. Sve što nam je potrebno nalazi se u nama. U našem tijelu.

Svaki put kad usmjerimo pažnju na svoje tijelo, na disanje i podizanje prsiju u ritmu udaha, kada osjetimo otkucaj srca, osjetimo svoja stopala kako dodiruju tlo, mi smo u sadašnjem trenutku. Trenutku gdje sve postoji i iz tog trenutka osjećamo mudrost svoga tijela.
Naš um je u prošlosti, u budućnosti, analizira, preispituje, sanjari, a naše tijelo je uvijek u ovdje i sada. Kada naučimo koristiti ga i slušati njegovu mudrost, riješili smo se velike većine problema. U biti, one snage koju problemi imaju nad nama.

Umjesto da gledamo očima i sve ono što nam se nudi iz vana, umjesto da slušamo svoje misli, uđimo u sebe i pronađimo odgovore koje trebamo. Kada dovoljno dugo sjedimo u tišini s pitanjem, odgovor nam dođe. Iz nas. Iz tijela.

Kratka body scan meditacija 

Smjestite se u ugodan položaj, možete i leći. Zatvorite oči. Ovo je možda prva prilika u danu da se opuštate. Nježno obratite pozornost na svoje disanje. Na udah i izdah. Nemojte mijenjati tempo ili način na koji dišete. Uživajte u disanju, ovoj divnoj životnoj energiji. Kada vam um odluta, nježno vratite fokus na disanje. Koliko god puta da se to dogodi. To je ok. 

Započeti ćemo body scan tako da obratite pozornost na svoje nožne prste. Kakav je to osjećaj kada prste osjetite unutar svojih cipela ili dodir čarapa na njima? Osjećate li hladnoću, toplinu, stezanje ili ništa? Obratite nježno pozornost na sve sto osjetite. Nastavite body scan polako obraćajući pozornost na druge dijelove tijela.
Gležnjeve
Listove
Koljena
Bedra
Kukove
Prsa
Ramena
Vrat, glavu, lice
Ponovo nježno vratite svoju pozornost na vaš dah. Na udah i izdah. Polako otvorite oči.