Nikad nije kasno stvoriti skladan i uravnotežen odnos sa sobom i probuditi ljubav prema sebi u sebi. Ljubav prema sebi trebao bi biti prvi oblik ljubavi koji osjećamo, njegujemo i gradimo. Je li to tako u vašem životu? Sada kada ste pročitali ovo, kad je ova tema ušla u vaše misli, primijetite i postanite svjesni:

Kako se osjećate u glavi, trbuhu i prsima dok razmišljate o ovoj temi?
Koje emocije možete povezati s ovom mišlju?
Postoji li neko uvjerenje koje vam se vrti u mislima, a povezano je s ovom temom?
Kako biste se osjećali kada bi povećali svijest o ovoj temi?
Kada i na koji način možete primijeniti više svjesnosti u odnosu na ovu temu u svakodnevnom životu?
Kako možete pružiti sebi više ljubavi, nježnosti i suosjećanja?
Koliko je tema ljubavi prema sebi zastupljena u vašem životu?

Temelj ljubavi je suosjećanje i svjesnost. Smatra se da suosjećanje ima dva dijela, muški i ženski dio. Muški i ženski princip. U tradicionalnoj kineskoj filozofiji ova dualnost prikazana je kroz jin i jang (Neff&Germer, 2018). Tri osnovna dijela suosjećanje prema sebi su (Neff, 2016) ljubaznost prema sebi, zajedništvo i svjesnost patnje. 

Dubravka Fazlić
Privatni album Dubravka Fazlić, www.dubravkafazlic.com

Jin (ženski) princip

Suosjećanje i ljubaznost prema sebi uključuje umirenje i utjehu koju si pružamo dok patimo ili nam je teško (njegujemo sebe tako da se povlačimo u sebe). Zajedništvo uključuje prepoznavanje da su bol i patnja neizbježan dio čovjekovog života i da je svi osjećamo bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo. Mindfulness uključuje svjesnost i otvorenost za bol i patnju u trenutku. Kada na ovaj način, kroz jin princip, pristupamo bolu i patnji dozvoljavamo sebi da se ona transformira i zacijeli. Na primjer, jin suosjećanje prema sebi za osobu koja doživljava burnout na poslu bila bi masaža ili topla kupka s opuštajućom glazbom.

Razvijanje ženskog principa: 

1.Utjeha: Koja je to jedna stvar koju možeš napraviti da bi zadovoljio/la svoje emocionalne potrebe?
2. Umirenje: Koja je to jedna stvar koju možeš napraviti da bi se osjećao/la opuštenije i laganije u svojoj koži? 
3. Reflektiranje: Što možeš reći sebi da bi potvrdio/la svoje osjećaje? 

Jang (muški) princip

Jang samosuosjećanje znano je kao princip neustrašivosti i žestine. Samosuosjećanje i nježnost prema sebi iskazuje se tako da se štitimo i zalažemo se za sebe (postavljanjem granica) te stanemo uz one koji su osjetili sličan nesklad i bol poput nas. Samosuosjećanje iskazujemo kao neustrašivu unutarnju snagu. Primjer jang suosjećanja osobe koja doživljava burnout je zauzimanje za sebe kod nadređenog da se smanje radni sati, preopterećenost i radni zadaci. 

Možemo primijetiti da često na bol i patnju reagiramo iz ženskog principa. Ponekad ponudimo sebi utjehu, ponekad se kritiziramo i žalimo. Da bismo postigli unutarnju ravnotežu, uz ženski važno je razviti i jang ili muški princip suosjećanja, onaj neustrašivog zauzimanja za sebe. Postaviti granice, proširiti ih i reći NE. Kada razvijamo praksu suosjećanja i ljubavi prema sebi razvijamo i odnos sa samim sobom te prepoznajemo što nam je ovom trenutku potrebno. Evo koja si pitanja možete postaviti. 

Razvijanje muškog principa: 

Zaštita: Koja je to jedna stvar koju možeš napraviti kako bi spriječio/la druge da ti nanose bol ili kako možeš zaustaviti štetu koju nanosiš sebi?
Stvaranje: Što možeš napraviti kako bi pružio/la sebi ono što ti je potrebno?
Motivacija: Kako se možeš motivirati? 

Više o radionicama buđenja ljubavi prema sebi doznajte na www.dubravkafazlic.com