Kupovina knjige – prednosti

  • Posjedujete svoj primjerak knjige kojem se uvijek možete vraćati i beskonačno ga puta čitati.
  • Možete čitati knjigu po tempu koji vama odgovara, bez pritiska i bojazni da ju nećete vratiti na vrijeme kako biste izbjegli plaćanje zakasnine.
  • Još jedna lijepa prednost posjedovanja svoje knjige jest da s njom možete što želite. Možete ju očuvati u dobrom stanju, ali i ne morate. Na primjer, mnogi tijekom čitanja vole podcrtavati riječi ili pisati bilješke unutar knjige – što svakako doprinosi boljem i ljepšem iskustvu čitanja, a nikako se ne bi smjelo raditi kod posuđenih knjiga.

Kupovina knjige – mane

  • Prva i očigledna mana kod kupovine knjiga svakako bi bili veliki troškovi. Cijena prosječne knjige varira oko 150 kuna – što možda nije najpristupačnija cijena za one s nešto nižim prihodima poput studenata ili umirovljenika. Prema Državnom zavodu za statistiku, prosječni izdaci po kućanstvu za knjige iz 2019. godine su: 374 kune – dakle godišnje kupe otprilike 2 do 3 knjige.
  • Knjige zauzimaju puno prostora, pa kupovina većeg broja knjiga možda nije najidealnija za mala kućanstva.
čitanje, knjige
Pexels 

Posudba u knjižnici – prednosti

  • Cjenovno puno prihvatljivija opcija – npr. godišnja članarina za Knjižnice grada Zagreba jest 50 kn. Dakle, tijekom cijele godine može se posuđivati neograničen broj knjiga za samo trećinu cijene knjige iz knjižare.
    Knjižnice možda nemaju najnovije novitete, ali zato često imaju kvalitetnu ponudu starijih naslova i izdanja koju više ne možete naći i kupiti u knjižarama.
  • Ne smijemo zaboraviti niti spomenuti element održivosti. Papir je veoma važan i vrijedan resurs kojeg dobivamo od drveća, stoga je važno da se on pažljivo i efikasno utroši. Ovdje bi posudba knjige sigurno bila ekološki više isplativija od kupovine.

Posudba u knjižnici – mane
Poznato je da je u knjižnicama slaba dostupnost noviteta i popularni naslovi su redovito posuđeni i rezervirani. Stoga, ako želite pročitati najnoviju knjigu vašeg omiljenog autora ili neku knjigu po kojoj je upravo snimljen film, do primjerka bi ste brže došli u knjižari nego u knjižnici.