Priroda ima posebnu moć, a njezini plodovi nas umiruju, iscjeljuju i daju nam potrebnu dozu energije. Postoje i biljke koje pogodno djeluju na našu kožu pa je čine mladolikijom i blistavijom. Također, vjeruje se kako neke biljke konzumirane u toplom napitku čaja odgađaju i proces starenja.

Ako obožavate ritual ispijanja čajeva, donosimo vam dodatni razlog zbog kojega trebate nastaviti uživati u tom ugodnom obredu. Ove vrste čajeva nude pregršt blagodati i u njima možete uživati bez grižnje savjesti.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj poznat je po mnogobrojnim zdravstvenim prednostima, a neke od njih povezane su s odgađanjem starenja.  Zeleni čaj sadrži visoke koncentracije antioksidansa koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su molekule koje mogu oštetiti stanice i doprinijeti procesu starenja. Redovita konzumacija zelenog čaja pozitivno djeluje na zdravlje srca i sprječavanje različitih upalnih stanja.

2. Čaj od mente

Menta sadrži prirodna antiseptička svojstva koja pomažu u čišćenju kože od bakterija, smanjujući rizik od infekcija i akni. Osim toga,  menta pomaže u otvaranju pora na koži, čime se olakšava uklanjanje viška sebuma, prljavštine i ostataka šminke. Poznato je i da menta ima vrijedno protuupalno djelovanje.

3. Čaj od šipka

Šipak sadrži visoke količine vitamina C i antioksidansa. Zbog visokog sadržaja vitamina C, čaj od šipka podržava zdravlje kože, potičući proizvodnju kolagena i pomažući u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za starenje kože.

4. Bijeli čaj

Bijeli čaj sadrži manje kofeina u usporedbi s crnim ili zelenim čajem, što ga čini prikladnim za one koji žele smanjiti kofeinski unos. Ova vrsta čaja obiluje antioksidansima koji pružaju određenu zaštitu od oštećenja kože uzrokovanog izlaganjem UV zračenju. I dalje je važno koristiti dodatnu zaštitu od sunca, ali antioksidansi u bijelom čaju pridonose ukupnoj zaštiti kože.

5. Čaj od kamilice

Čaj od kamilice poznat je po svojim sedativnim svojstvima koja pridonose opuštanju i smanjenju stresa. Stres ubrzava proces starenja, pa redovito konzumiranje čaja od kamilice ima pozitivan utjecaj na cjelokupnu dobrobit organizma.

Zeleni čaj je poznat po svojim mnogobrojnim zdravstvenim prednostima, a neki od tih prednosti mogu biti povezani s odgađanjem starenja.