Život je sastavljen od ciklusa. Iskustva koja iz njih proizlaze osnažuju karakter i izgrađuju pojedinca. Kroz njih prolaze i drugi, ostavljajući tragove vlastitog djelovanja koji se odražavaju u nama. Tu su kako bi u određenom trenutku bili oslonac, vodič, mentor, partner… kako bismo zajedno rasli.

Davanje i primanje dio su tih krugova koji se svakodnevno šire i pretapaju. No, što ako vam se čini kako ste vi ti koji samo dajete; više od ostalih, a ne primjećujete povrat? Koliko ste se puta osjećali napušteno, neshvaćeno, ignorirano, a samim time i konfuzno? Nedostaje li vam potpora, gesta koja pokazuje vaše značenje u životima drugih, unutar odnosa koje gradite? Ne sramite se tražiti ljubav. To ne znači biti sebičan, kako mnogi pogrešno misle. Znate li zapravo primiti ju?

I to je proces. Nažalost, nužan. Iz njega proizlazi kristalizacija vaših stvarnih potreba i želja. Vrijednosnog sistema koji određuje one koji vas zaslužuju te one kojima u vašem svijetu više nije mjesto. Više vas ne dotiču. Negativna iskustva događaju se s razlogom. Kako bismo naučili i spriječili ponavljanje ciklusa koji nas vuče prema dnu, oduzima te zaustavlja u rastu.

Poimanje ovih perioda i priznavanje vlastite uloge, nudi vam uviđanje onoga što zaslužujete te vlastite autentičnosti na temelju koje i jeste voljeni i željeni. Ne prilagođavate se više stranim idejama vašeg identiteta već izražavate i njegujete svjesnost o sebi.
Naučite prestati blokirati priljev ljubavi. Sve proizlazi iz vas. Naučite se prestati propitkivati zašto vam se nešto ne događa, ne vraća u život i svaljivati krivnju na prošla djelovanja. Radije se posvetite prihvaćanju svojih vrlina i mogućnosti. Što više sumnjate u sebe to više privlačite ljubav koja vam zaista nije prikladna. Koja je nedostatna jer je prilagođena vašem umanjenom viđenju sebe. Što se više dajte ljubavi koja vam ne može pružiti potrebno to više nastavljate nestajati. A to je ciklus koji treba zauvijek napustiti.

Upitajte se koje su to osobine koje ljudi u vama vide, poštuju, a potom ih razvijte te naglasite. Pokušajte sami sebi komplimentirati. Osvijestiti vlastitu ljepotu. Prihvatite komplimente koji su vam upućeni. Postavite granice koje određuju vaše zasluge. Vrlo je bitno znati i priznati si koje obrasce ponašanja nikada ne biste mogli prihvatiti. Uostalom, zašto biste morali? Tko vam diktira kako formirati mišljenje i način na koji se odnosite, osim vas samih. Jednom kad odredite što vas čini posebnima, vrijednima pažnje, shvatit ćete kako se ne morate „pomiriti sa“ ili pristati na kompromise koji vam ne odgovaraju.

Oduprite se strahu – od odbijanja, od neuspjeha… Zakoračite prema ljubavi koja se nudi, koja je možda još skrivena i baš vašeg djelovanja te potrage ne može biti prisutna. Strah i suzdržanost odbijaju. Otvorite se, čak i ako to ponekad donosi razočaranje. Ne gledajte na to kao gubitak, već novostečeno iskustvo, koje ćete u budućnosti koristiti drugačije. Dopustite si ranjivost.

Privlačimo ono što dajemo, samo ako smo spremni isto i primiti. Ljubav je osnovna ljudska potreba, ali i dar, koji dolazi tek kad si dopustimo vidjeti i prihvatiti ga.