Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel, mladost je provela radeći kao krojačica i pjevačica, ali na modnu se scenu provela zahvaljujući iznimnom talentu izrade šešira. Jednostavnih, elegantnih linija, njezin je dizajn privlačio pažnju utjecajnih pojedinaca, visoke pariške scene. Tako je 1910. godine, mukotrpnim radom, nakon mnoštva nedaća, otvorila svoju prvu trgovinu čiji je asortiman tek kasnije proširila na odjeću po kojoj je i danas poznata.

Postala je revolucionarkom ženske mode, izazivajući tadašnje konvencije i oslobađajući žene oprava koje guše. Predstavila je svijetu udobnu, praktičnu odjeću i zauvijek rekla zbogom korzetu. Osim toga, autorica je i male crne haljine te ženskih kostima; vječnim klasicima kojima je redefinirana ženstvenost, a 1921. Godine lansirala je ikonu na parfemskim policama – Chanel No.5.

Tijekom cijelog života, Chanel je ostala neovisna i ispred vremena kojemu je pripadala. Izazivajući društvene konvencije i očekivanja, otvorila je put ženama u muškom svijetu te nastavila inspirirati generacije dizajnera kao jedna od najutjecajnijih figura u povijesti mode.

Njezine citate i misli po čijim je vrijednostima živjela, pročitajte u galeriji. 

Sensa Inspirativni citati