Prehrambeni vodič stomatologa

Avokado
Ovo egzotično voće može poboljšati cjelokupno zdravlje, a odlično je i za zdravlje zuba jer obiluje prebiotičkim vlaknima koja poboljšavaju probavu. Ova vrsta biljnih vlakana hrana su probiotičkih bakterija koje se nalaze u oralnom i crijevnom mikrobiomu, a dobro je poznato da je zdrava probava važna za cjelokupno zdravlje. Osim toga, avokado je bogat masnim kiselinama koje pomažu apsorbirati nutrijente topive u mastima, kao što su vitamini E i K2.

Kefir
Osim masnih kiselina, i ovaj probiotički mliječni napitak sadrži vitamine topive u masnoćama: A, D i K2 - koji čine savršenu kombinaciju za zdravlje zuba. Kefir je, također, odličan izvor laktične kiseline i kvaščevih gljivica koje su dobre za zdravlje probavnog trakta jer crijevni mikrobiom kontrolira imunitet odgovoran za obranu od infekcija u usnoj šupljini. Ujedno, smatra se da Lactobacillus bakterije iz kefira smanjuju razvoj bakterija Streptococcus mutans koje su glavni uzročnici karijesa.

Špinat
Ovo zeleno, lisnato povrće odličan je izvor željeza, vitamina A i C te folne kiseline - vitamina i minerala koji su blagotvorni za jačanje i zdravlje zuba. Usto, špinat sadrži obilje antioksidansa, molekula koje se bore protiv oksidacijskog stresa, a te dobrobiti stižu i do usta.

Maslac
Ovo je jedna od najzdravijih namirnica za zdravlje zuba jer sadrži fenomenalan koktel vitamina: A, D i K2. Potražite maslac od mlijeka krava iz pašnog uzgoja jer je nutritivno najbogatiji.

Šparoge
Ove vitke, zelene ljepotice odličan su izvor inulina, prebiotičkih vlakana koja potiču rast i aktivnost probiotika, dobrih bakterija zaduženih za zdravlje crijeva.

Jetrica
U nutritivnom smislu, jetra je jedna od najkvalitetnijih namirnica. Izvrstan je izvor vitamina A, D, K1 i K2. Također, obiluje vitaminom C (više nego kelj ili borovnice) i željezom. Takav nutritivni profil jetru čine savršenom hranom za oralno zdravlje. Jedite 1 - 2 porcije tjedno kako biste očuvali zdravlje i ljepotu zuba i zubnog mesa.

Kiseli kupus
Fermentirani kupus riznica je probiotičkih kultura važnih za probavno i dentalno zdravlje. Sadrži laktičnu kiselinu koja stvara bakterije koje se bore protiv bakterija koje uzrokuju kvarenje zuba. One ujedno preveniraju razvoj bolest desni i uravnotežuju oralni mikrobiom. Kiseli je kupus dobar izvor i vitamina K2 koji proizvodi dobre bakterije koje žive u ustima i crijevima te prevenira kvarenje zuba i razvoj bolesti desni.

Pileći batak i krilce
Od svih dijelova kokoši, možda su prsa najvažnija za zdravu prehranu, ali za očuvanje zdravlja zuba bolji su batak, zabatak i krilca jer su bogati kolagenom. Ova je bjelančevina, osim za zdravlje zglobova, presudna i za zdravlje desni jer bolest gingive, zapravo, nije ništa drugo nego posljedica nedostatka kolagena, odnosno vezivnog tkiva koje okružuje zub. Ovaj vrijedan nutrijent možete konzumirati u obliku juhe od pilećih kostiju.

Peršin
Ovaj svježi začin dokazano ima brojna antibakterijska svojstva, a bogat je antioksidansima koji blagotvorno djeluju na cjelokupno zdravlje. Usto, osvježava dah i neutralizira neugodne mirise, a to je nešto što će vam trebati ako budete jeli posljednju namirnicu s Linova popisa.

Češnjak
Ključni sastojak ovog aromatičnog začina skriva se u alicinu, supstanciji odgovornoj za specifičan zadah. Ipak, vrijedi ga jesti što češće jer ima protugljivična, protuvirusna i protu bakterijska svojstva. Također, pokazalo se da pomaže održati ravnotežu bakterija u ustima tako što kontrolira nastanak „loših“ bakterija, onih koje uzrokuju karijes i bolesti desni. Češnjak je dobar i za održavanje jačine zuba jer sadrži prebiotička vlakna, koja istodobno podupiru i zdravlje crijeva.