Posljedice procesa starenja nemoguće je izbjeći, ali određenim preparatima i prehranom itekako se mogu zaobići različiti učinci. S godinama bore i fine linije na koži lica postaju sve izraženije, a osim njih pojavljuju se i tamne mrlje koje čine da naša koža izgleda puno starijom nego što jest.

Životne navike u ovom slučaju igraju presudnu ulogu, ali značajna je i prehrana koju konzumiramo. Velike količine kave, masna hrana, nedovoljan unos voća i povrća te previše šećera najpoznatiji su neprijatelji lijepe i njegovane kože.

Ovo je 10 najzdravijih namirnica koje stručnjaci preporučuju konzumirati ženama u 50-ima ako žele lijepu kožu, a pogoduje i cjelokupnoj zdravstvenoj slici.

1. Voda

Voda je najvažniji segment očuvanja izgleda kože u 50-ima. Mnoge žene zapravo ne prate dnevni unos pa se nerijetko dogodi da popiju manju količinu od preporučene. Voda doprinosi hidrataciji i održavanju elastičnosti kože, a osim toga igra i ključnu ulogu u eliminaciji toksina iz organizma putem urina.

2. Celer

Celer sadrži veliku količinu vode, što pomaže u hidrataciji organizma. Osim toga, ovo povrće ujedno je i vrijedan izvor antioksidansa, uključujući flavonoide, karotenoide i vitamin C. Bogat je optimalnim vitaminima i mineralima za izgled kože, a ima i protuupalna svojstva koja pomažu kod akni i iritacije kože. 

3. Mrkva

Mrkva je izuzetno bogata beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin ključan je za održavanje zdrave kože, jer podržava regeneraciju stanica kože, pomaže u održavanju integriteta kože i igra ulogu u prevenciji suhoće kože.

4. Mahunarke

Mahunarke su izvor mnogih ključnih hranjivih tvari poput proteina, vlakana, vitamina (kao što su B vitamini) i minerala (uključujući cink i bakar). Ove tvari igraju važnu ulogu u općem zdravlju organizma, što se odražava i na zdravlje kože.

5. Avokado

Avokado obiluje zdravim mononezasićenim masnoćama, poput oleinske kiseline. Osim toga, bogat je vitaminom E koji štiti kožu od oštećenja slobodnim radikalima iz okoline, pomažući tako u prevenciji znakova starenja.

6. Špinat

Špinat je zeleno povrće koje nudi različite benefite za očuvanje zdravlja kože. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su vjerni saveznici očuvanja mladolikosti kože. Također, sadrži folnu kiselinu koja doprinosi regeneraciji stanici koža. 

7. Lan

Lanene sjemenke moguće je unijeti u prehranu na različite načine, a to npr. znači da možete dodati lanene sjemenke u kašu za doručak ili pak napraviti kruh i peciva od lanenog brašna. Lan je bogat antioksidansima i vitaminom E, a osim toga obiluje vlaknima koja su važan segment održavanja zdrave probave koja posljedično također djeluje i na kožu. 

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, čime se smanjuje oštećenje stanica kože i usporava proces starenja. Pogoduje hidrataciji, smanjenju upala i regulaciji sebuma, ali i poboljšavaju cirkulaciju zahvaljujući kofeinu. 

9. Ananas

Ananas je odličan izvor vitamina C koji ima snažna antioksidativna svojstva. Vitamin C pomaže u zaštiti kože od oštećenja, potiče proizvodnju kolagena te doprinosi sjaju i elastičnosti kože.

10. Šipak

Šipak je bogat antioksidansima, uključujući vitamin C koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala i podržava proizvodnju kolagena. Sadrži i druge korisne tvari poput vitamina K, vitamina B i minerala kao što je kalij. Ovi sastojci zajedno podržavaju hidrataciju, elastičnost i ukupnu vitalnost kože.