Iako kosu svi sušimo svakodnevno, često nam se potkradu pogreške koje bi ipak bilo bolje izbjegavati. Nepravilno sušenje lomi vrhove kose i onemogućava njezin pravilni rast, a osim toga utječe i na samu kvalitetu kose. 

Evo koje 3 pogreške baš svi ponekad napravimo.

1. Sušenje kose odmah nakon što je operemo

Iako svi želimo odmah završiti s procesom oblikovanja kose nakon što je operemo, to nikako nije dobra odluka. Sušenje izrazito mokre kose toplim zrakom može izazvati isušivanje vlasišta, što dovodi do svrbeža, peruti i iritacija. Preporuča se prvo neko vrijeme kosu osušiti ručnikom, a zatim je 15-ak minuta pustiti da odmori na sobnoj temperaturi. Voda otvara kutikulu (zaštitni sloj kose), a toplina je može oštetiti, čineći kosu osjetljivijom na oštećenja, lomljenje i pucanje vrhova.

2. Izbjegavanje korištenja preparata za zaštitu od topline

Toplinsko oblikovanje isušuje kosu i uzrokuje gubitak prirodne vlage. Proizvodi za zaštitu od topline pomažu zadržati vlagu unutar vlasi, čime se smanjuje sušenje i čuva njezina prirodna hidratacija. Preparati za zaštitu od topline pomažu u stvaranju glađe površine kose, smanjuju trenje te povećavaju njezin sjaj i mekoću. Na tržištu postoji pregršt izbora preparata za zaštitu od topline, a nakon sušenja preporuča se dodatna njega u obliku prirodnog ulja. 

3. Snažno četkanje kose dok je još uvijek mokra

Mokra je kosa osjetljivija i podložnija oštećenjima. Vlasi kose su natopljene vodom, što ih čini elastičnijima, ali istovremeno i podložnijima lomljenju i oštećenju prilikom češljanja. Također, mokra kosa je sklonija razvlačenju i povećava se rizik od pucanja vlasi prilikom snažnog češljanja. To može dovesti do lomljenja kose, posebno kod osoba s tankom ili tretiranom kosom. Također, dobra je praksa koristiti regenerator ili sprej za raščešljavanje kako bi se olakšalo češljanje mokre kose i smanjila mogućnost oštećenja.