Srce je najvitalniji organ našeg tijela i njegova bi zaštita uvijek trebala biti prioritet, ali nikada nije kasno za uvođenje promjena u način života kako bismo uživali u vitalnosti. Za zdravlje ovoga organa važno je usmjeriti pažnju i brigu tijekom cijeloga života, a posebno se snažan naglasak stavlja u kasnijim godinama života kada su mogućnosti za kardiovaskularne bolesti sve veće. 

Kako biste održali srce zdravim tijekom cijeloga života važno je prakticirati holistički pristup koji uključuje simbiozu različitih aktivnosti, a ovo je 7 najvažnijih savjeta koji omogućuju dugovječnost i održavanje zdravlja, navodi NotSalmon.

1. Vježbajte redovito

Održavanje redovite rutine vježbanja kamen je temeljac u postizanju dugovječnosti. Uključivanjem 30 minuta aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta u svoju dnevnu rutinu jačate srčani mišić i poboljšavate cirkulaciju krvi u cijelom tijelu.

Aktivnosti kao što su brzo hodanje, plivanje ili vožnja bicikla izvrsni su izbori koje možete prilagoditi stupnju vlastite kondicije. Jednostavne promjene, poput penjanja stepenicama umjesto dizalom ili parkiranja malo dalje od ulaza u trgovinu, također mogu značajno pridonijeti zdravlju. Ključ je dosljednost: Pronađite rutinu koja odgovara vašem životnom stilu i držite je se - srce će vam biti zahvalno.

2. Uravnotežena prehrana

Usvajanje uravnotežene prehrane ključni je aspekt zdravlja srca. To znači konzumiranje raznovrsne hrane u pravim omjerima, uključujući mnogo voća, povrća i cjelovitih žitarica, koje su bogate vitalnim nutrijentima i vlaknima koji mogu pomoći u kontroli težine i razine kolesterola. Nemasni proteini, kao što su meso peradi, riba i mahunarke, odličan su izbor za održavanje zdravlja mišića bez dodavanja zasićenih masti.

Ograničenje unosa prerađene hrane, zasićenih masti, šećera i natrija također je ključno jer oni mogu pridonijeti debljanju, visokom kolesterolu i hipertenziji – što su sve učestaliji čimbenici rizika za bolesti srca. Odlučite se za hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput ribe i oraha, za koje je dokazano da štite srce.

3. Redoviti zdravstveni pregledi

Redoviti zdravstveni pregledi bitan su dio održavanja zdravog srca. Ti pregledi često uključuju praćenje krvnog tlaka, šećera u krvi i razine kolesterola.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija tihi je ubojica koji često ostane neotkriven jer nema očitih simptoma. Redovito praćenje krvnog tlaka može pomoći u otkrivanju iznenadnih skokova i spriječiti rizik od srčanog ili moždanog udara. Slično tome, visoka razina šećera u krvi dovodi do dijabetesa, još jednog čimbenika rizika za bolesti srca. Na kraju, provjera kolesterola je na vrhu prioriteta jer visok kolesterol stvara plak u arterijama, povećavajući rizik od srčanih bolesti. Redoviti pregledi pomažu u učinkovitom upravljanju razinama kolesterola kroz promjene u prehrani i načinu života ili, ako je potrebno, lijekovima. Imajte na umu da je rano otkrivanje ključno u sprječavanju ozbiljnih srčanih oboljenja, stoga neka vam redoviti pregledi budu prioritet.

4. Ograničite alkohol i izbjegavajte pušenje

Pretjerano konzumiranje alkohola može dovesti do visokog krvnog tlaka, zatajenja srca ili čak moždanog udara. Preporučljivo je ograničiti konzumaciju alkohola na minimalnu razinu. S druge strane, pušenje je glavni faktor rizika za srčane bolesti. Kemikalije u duhanu oštećuju srce i krvne žile, ali i dovode do sužavanja arterija, što u konačnici rezultira srčanim udarom. Štoviše, nikotin u dimu smanjuje količinu kisika koju vaše srce dobiva i povećava broj otkucaja srca. Bitno je napomenuti da izloženost pasivnom pušenju također može povećati rizik od srčanih bolesti.

Ako ste pušač, nikad nije kasno da osjetite prednosti prestanka pušenja. Nakon prestanka pušenja značajno se smanjuje rizik od srčanog udara, a nakon samo godinu dana prestanka pušenja, rizik od srčanih bolesti znatno opada.

5. Ograničite unos kofeina

Pretjerani unos kofeina često ima negativan utjecaj na zdravlje srca. Redovita konzumacija velikih količina kofeina dovodi do privremenog povećanja broja otkucaja srca i krvnog tlaka, potencijalno pridonoseći razvoju bolesti srca tijekom vremena.

Poznato je da kofein stimulira živčani sustav, što uzrokuje osjećaj tjeskobe i nemira – čimbenike koji neizravno mogu utjecati na srce. Iako se umjerena konzumacija kofeina općenito smatra sigurnom, važno je uzeti u obzir kumulativni sadržaj kofeina iz svih izvora, uključujući čaj, gazirana pića, energetska pića i čokoladu. Imajte na umu da individualna osjetljivost na kofein varira i neki će ljudi možda morati dodatno ograničiti unos zbog osobnih zdravstvenih čimbenika. 

6. Započnite liječenje apneje na vrijeme

Apneja za vrijeme spavanja potencijalno je opasan poremećaj kod kojeg disanje redovito prestaje i počinje tijekom spavanja. Ovo stanje često je označeno glasnim hrkanjem i dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija ako se ne liječi, uključujući visoki krvni tlak, aritmiju, moždani udar i zatajenje srca. Najčešća vrsta je opstruktivna apneja za vrijeme spavanja koja se javlja kada težina na gornjem dijelu prsnog koša i vratu pridonosi opstrukciji dišnih putova.

Mnogi pojedinci nisu svjesni da imaju apneju za vrijeme spavanja jer ih epizode hvatanja zraka ne probude baš uvijek. Ako vi ili vaš partner primijetite znakove prekida disanja tijekom spavanja, važno je konzultirati se s liječnikom. Rano otkrivanje i liječenje mogu spriječiti daljnje zdravstvene probleme i poboljšati ukupnu kvalitetu života.

7. Odmaknite se od stresnih situacija

Stres je tihi ubojica koji je nažalost itekako sveprisutan tijekom gotovo cijeloga života. Ako ste primijetili da vam određene situacije uvelike utječu na blagostanje i postizanje osjećaja mira, potrebno je čim prije poraditi na okolnostima koje vas okružuju. Naravno, nemoguće je uvijek izbjeći stresne situacije, ali itekako je moguće pronaći vlastite alate za borbu s njima.

Meditacija, joga ili čak kreativne aktivnosti od velikog su značaja za prevladavanje teških životnih okolnosti. Uzmite vrijeme za sebe i provedite ga na svježem zraku kada vas preplavi osjećaj panike, a kasnije se prepustite jednoj od metoda koja vam može dugoročno pomoći u savladavanju stresnih situacija.