Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 NAČINA ZA POSTIZANJE RAVNOTEŽE HORMONA: Hormonalni disbalans utječe na cjelokupno zdravlje, a evo kako ga izbjeći

Čini nas anksioznijima, nezadovoljnima i podložnima stresnim situacijam pa je dobro znati kako raditi na svakodnevnim metodama za održavanje balansa hormona

 hormonski poremećaj.jpg Izvor: Pexels

Hormoni upravljaju raspoloženjem, radom metabolizma, imunološkim sustavom, menstrualnim ciklusom…, a hormonalni disbalans može utjecati na cjelokupno zdravlje. Na njihovo djelovanje utječu i čimbenici poput stresa, loše prehrane, nedostatka fizičke aktivnosti, ali i sna. Osjećate li kroničan umor, gomilate li brzo kilograme ili niste u stanju spavati, velike su šanse kako je uistinu riječ o nedostatku hormonalne ravnoteže. Premda se za podrobnije informacije valja obratiti osobnom liječniku, moguće je isprobati i neke prirodne metode uspostavljanja balansa.

Proteini su ključni za pravilno funkcioniranje hormona. Prema mišljenjima znanstvenika, organizmu je dnevno, po obroku potrebno 15– 30 grama proteina. Prvenstveno se smatra kako su jaja idealan izbor za konzumaciju i unos proteina jer, smanjuju razine inzulina i grelina (hormon odgovoran za glad) te podupiru rad metabolizma. Osim jaja, proteinom su bogate leća i riba. No, nije samo protein važan saveznik. Bitan je i unos zdravih masti. Baš kao i on, ove masti umanjuju osjećaj gladi, a umjesto da se pohranjuju u masnom tkivu, veća je vjerojatnost kako će ih preuzeti jetra te potaknuti sagorijevanje kalorija. Zdrave masnoće poput Omega -3s smanjuju upale i proupalne markere, a vjeruje se i kako mogu spriječiti povećanje razine kortizola tijekom stresa. Ove masti naći ćete u avokadu, bademima, kikirikiju, makadamijinim orasima, lješnjacima, masnoj ribi te maslinovom i kokosovom ulju. Istovremeno, otpustite loše navike konzumacije šećera.

Koristite adaptogene biljke. Adaptogeni su netoksične tvari, a čije djelovanje pomaže tijelu u borbi protiv stresa te pomaže pri očuvanju njegovih funkcija. Jedna od najpoznatijih biljaka ove vrste je ginseng, ali nije i jedina. Među njima je i tulsi (sveti bosiljak) koji se upotrebljava u ajurvedskoj medicini, a pri liječenju, između ostalog anksioznosti, mučnine, boli i prehlade. Crvena malina smiruje bolove u želudcu u grčeve te sadrži tanin koji pomaže opustiti mišiće. Biljka koju se smatra idealnim prirodnim rješenjem za neugodne ženska probleme, konopljika. Poznata još od antike, svojim utjecajem na hipofizu, od iznimne je pomoći tijekom stadija PMS-a ili za pojave cikličke mastalgije (boli u grudima tijekom ciklusa).

Osim vježbanja i, naravno, kretanja, važno je potaknuti cirkulaciju krvi u području zdjelice. Znakovi kako zdjelici treba dati malo pažnje mogu se otkriti tamnom bojom mjesečnice ili hladnoćom područja na opip. Do toga može doći zbog nepravilnog sjedenja, nedostatka vježbanja, prevelike težine te zbog dijabetesa ili npr. hipertenzije. Nježnim masiranjem područja te oblogom od toplog čaja, ponovno ćete potaknuti cirkulaciju u tom području. Osim Kegelovih vježbi, primijenite nekoliko puta tjedno odlazak na plivanje ili vježbe joge. Uz to, dobro je konzumirati hranu bogatu antioksidansima poput borovnica, špinata, brokule, jabuke, patlidžana…

Proaktivnim djelovanjem i promišljenom konzumacijom zdravih namirnica, moguće je potpomoći balans hormona te popraviti cjelokupnu zdravstvenu sliku. Ipak, još jednom napominjemo, osjećate li izniman umor, niste u stanju pravilno spavati… svakako se obratite stručnjaku.

 Izvor: GoodLife

Izdvojeno za vas...

Najnovije