'Neka naša jela ne budu samo put do želuca, već i put do srca. Jedimo s više svijesti, uživajmo u okusima, dijelimo radost s drugima i zahvalimo za svaki zalogaj koji nam obogati dušu', kaže Dubravka Fazlić u svome priručniku Kako jesti s više svijesti ovih blagdana

No, kako uspostaviti svjesno jedenje? Pokušajte slijediti 4 Dubravkina savjeta koja donosimo u nastavku.

1. USKLADITE POTREBU TIJELA SA ŽELJAMA UMA

Potrebno je 13 minuta da signal iz tijela ( želudac - sit sam ) dođe do našeg mozga. Kada brzo jedemo u tom vremenu mi u sebe možemo staviti puno previše nepotrebne količine hrane u kojoj ni ne uživamo jer od brzine unosa nismo svjesni okusa, mirisa, teksture, sviđa li nam se ili ne. Usporavanje je jedan od najboljih načina na koji možemo natjerati svoj um i svoje tijelo da komuniciraju što nama treba. Kada usporimo dajemo svom tijelu priliku da uhvati korak s našim mozgom i čuje signale.

Jednostavni načini za usporavanje:

  • sjednite dok jedete
  • između svakog zalogaja spustite žlicu, vilicu, hamburger na tanjur
  • svaki zalogaj prožvačite minimalno 15 puta

2. POSVETITE PAŽNJU SVOJOJ HRANI

Obavljanje više zadataka odjedanput, gledanje televizije, čitanje mailova, prčkanje po telefonu i pritom jedenje dovodi nas do stanja da nismo sposobni čuti potrebe i želje svoga tijela jer nam ove radnje stvaraju distrakcije. Vjerujem da vam je svima poznato kada ste uzeli vrećicu čipsa ili čokoladu i pritom ste gledali film i odjedanput čudom, a da niste primijetili, nije ih više bilo. Kada smo rastreseni teže je slušati signale svoga tijela. Neka obrok bude vaš mali ritual, vrijeme za vas koje posvećujete sebi i razvijate odnos s vašim čulima i prepoznajete signale svoga tijela.

3. NAUČITE KOJI SIGNAL VAM TIJELO ŠALJE KADA STE GLADNI

Naše tijelo ima svoj jezik kojim razgovara s nama. Mi se često odazivamo na onu emocionalnu želju gladi umjesto na potrebu svoga tijela. Praksom svjesnosti učimo biti u svome tijelu i iz tijela vučemo znanje i mudrost. Učimo se prilagođavati svome tijelu. Tada umjesto da jedemo kada dobijemo emocionalne signale koji su nama signal da smo gladni, a zapravo iza njega stoji stres, tuga, frustracija, usamljenost, do sada. Za svakoga od nas je drugačije. Možemo slušati svoje tijelo i njegove signale. Kruli li nam želudac? Nemamo baš energije? Vrti nam se u glavi? Prečesto jedemo kada nam to kaže um ili navika, a ne naše tijelo. U većini slučajeva smo i žedni, a žeđ tumačimo kao glad. Pravo svjesno jedenje je zapravo duboko osluškivanje signala našeg tijela za glad.

Zapitajte se:

  • Koji su signali vašeg tijela za glad?
  • Koji su emocionalni okidači gladi?

4. KOJA JE VAŠA MOTIVACIJA

Jedete li hranu koja umiruje vaše emocije ili onu koja hrani vaše tijelo? U ovom odnosu važno je pronaći ravnotežu. Hranu koja je hranjiva i da zadovoljava naše emocionalne potrebe: nije jedna isključivost za mnoge od nas nije održiva. Potražite u sebi balans koji odgovara vama. Praksa svjesnosti nježno i slojevito pokazuje vam način kojim trebate djelovati - vaš stav, misli koje imate, reakcije, obrasce koje ste stvorili te vjerovanja i uvjerenja. Ona stvara i jedan novi nježniji odnos prema vama samima. Kada počinjemo zadovoljavati i one emocionalne potrebe svoga tijela, počinjemo se hraniti zdravije. Počinjemo uživati u hrani koja hrani naše tijelo. Manje smo skloni posezati za hranom kako bismo zadovoljili svoje emocije. Naše tijelo nam šalje povratne informacije, osjećamo se poletno, imamo više energije, bolje spavamo i mijenja nam se oblik tijela.