Povrće koje je tako fermentirano odličan je prilog žitaricama i mahunarkama, a probavu poboljšava i svakodnevno konzumiranje posve male količine takvog jela. Nakon fermentacije čuvajte ga u staklenci u hladnjaku te upotrijebite u roku od mjesec dana.
- 1 glavica kupusa
- 2 veće mrkve
- 4 žlice morske soli
- 4 šalice hladne vode
- 1 veći ili 2 manja poriluka
- komadić čili papričice ilI ¼ žličice čilija u prahu
- komadić korijena đumbira
- 4 češnja češnjaka
- ¼ žličice kurkume
Za fermentaciju prvo stavite tvrđe povrće u otopinu soli i vode kako bi omekšalo. U veću zdjelu dodajte vodu i sol te dobro promiješajte da se sol otopi. Kupus narežite na deblje trake, a mrkvu na ploškice. Povrće prelijte slanom vodom i poklopite manjim tanjurom kako bi kupus i mrkva bili skroz potopljeni. Za to možete koristiti i prešu za povrće. Ostavite da odstoji 6 sati ili preko noći.
U međuvremenu pripremite ostale sastojke: poriluk operite i nasjeckajte na trakice, đumbir i češnjak ogulite i nasjeckajte na kockice, a čili papričici uklonite sjemenke pa je usitnite. U mužaru ili suribachiju pomiješajte pripremljene sastojke s kurkumom, dodajte žlicu-dvije vode i tučkom miješajte dok ne dobijete grubu pastu. Važno je da se svi sastojci dobro pomiješaju sa začinima.
Ocijedite kupus i mrkvu, sačuvajte vodu od namakanja. U preši za povrće ili većoj zdjeli pomiješajte kupus i mrkvu s pastom od začina tako da se dobro povežu. Dodajte šalicu vode od namakanja povrća i pritisnite što jače možete poklopcem za prešu tako da sok prekrije mješavinu povrća. Ako nemate prešu, iskoristite manji tanjur te njime prekrijte povrće u zdjeli pa na tanjur stavite nešto teško (kamen, uteg, pakiranje brašna i sl.) kako bi povrće bilo dobro pritisnuto unutar zdjele. Dodajte još vode od namakanja ako sok nije prekrio povrće.
Ostavite da odstoji na tamnome mjestu 1-4 tjedna. Povrće mora omekšati, upiti sve začine i poprimiti ljutkasto-kiselkasti okus. Nakon što proces fermentacije završi, kimchi prebacite u staklenku i prelijte rasolom od kiseljenja. Kombinirajte i drugo sezonsko povrće i začine te kreirajte vlastiti kimchi.