Poznato je da neki ljudi imaju veći rizik od razvoja anemije – u tu skupinu spadaju trudnice, ljudi s određenim medicinskim stanjima poput Chronove bolesti, žene s obilnim menstruacijama, ponekad i vegani. U tim slučajevima liječnici obično savjetuju uzimanje dodatke željeza, no promjenom prehrane i dodavanjem namirnica bogatima željezom također si možete pomoći, piše Medical News Today.
Pri tome treba imati na umu da uz namirnice koje su bogate željezom, treba unositi i druge namirnice koje pomažu tijelu da apsorbira željezo. Konzumacija crvenog mesa dva do tri puta tjedno (jedno serviranje mesa iznosi 75 do 100 g) može pomoći onima koji imaju nedostatak željeza u krvi, ali i preventivno spriječiti mogućnost razvoja anemije, pokazalo je istraživanje. Evo koje namirnice su prepune željeza:
Meso i riba
Govedina, janjetina, divljač, jetrica, školjke, kamenice, škampi, sardine, tuna, losos, bakalar
Voće i povrće
Potočarka, kelj, špinat, zelje, blitva, agrumi, crvena i žuta paprika, brokula, bobičasto voće, aronija
Orašasti plodovi i sjemenke
Sjemenke bundeve, indijski oraščići, pistaciji, sjemenke konoplje, pinjoli, sjemenke suncokreta
Grah i mahunarke
Grah, slanutak, grašak, mahune
Dodatni savjeti za unos željeza
Suzdržite se od pijenja čaja ili kave uz obroke.
Izbjegavajte jesti hranu bogatu kalcijem uz onu bogatu željezom.
Jedite hranu bogatu željezom uz onu bogatu vitaminom C (kivi, agrumi, bobičasto voće, paprika, koraba...)