Neke stvari u životu su van naše kontrole. Iako bismo radije htjeli znati kako će se određena situacija odigrati, stvari koje ne možemo kontrolirati u životu mogu ozbiljno poremetiti naš duševni mir. Naučite kako ih otpustiti što je prije moguće. "Kako je, tako je", trebala bi biti vaša nova omiljena fraza. Ovom rečenicom poručujete svijetu da ste prihvatili trenutnu situaciju u cijelosti i da ste spremni nastaviti dalje. Svoje brige i stres ostavljate iza sebe radi jednostavnije opcije, a ne trošite energiju na nešto što nikada nije bilo u vašim rukama. Jedino tada ćete naći sreću i biti malo pozitivniji, piše Elite Daily.

Jedina stvar nad kojom imate kontrolu ste vi sami. Možete preuzeti odgovornost za svoje odluke, stav i reakcije - ali to je sve. Shvatiti probleme drugih ljudi ili svaki dio razgovora nakon nekog vremena će postati iscrpljujuće. Obećajte si da ćete naučiti otpustiti ovih 7 stvari u životu, samo zato što nisu u vašoj kontroli.

1. Promjena

S jedne strane, jedna od najgorih stvari u životu je to što se sve mijenja, čak i dobre stvari. S druge strane, lijepa stvar u životu je što ništa ne ostaje isto. 

Koliko god htjeli da je vrijeme u vašim rukama, nije. Predivni trenuci će iščeznuti, a vi ćete se probuditi u potpuno novom danu, u kojem se svašta može dogoditi. Zvuči zastrašujuće i vjerojatno se pitate što možete učiniti da se promjene uspore. Činjenica je da se jednostavno morate naučiti prepustiti i gledati na te razlike kao na priliku da u životu učinite nešto novo i uzbudljivo.

2. Vrijeme

Ponekad će vas ujutro dočekati pljuskovi ili hrpe snijega. Vaši planovi za plažu će propasti ili ćete morati preskočiti kavu kako biste očistili svoj automobil. U početku ćete biti frustrirani i žaliti se svojim prijateljima, no nemojte dopustiti da taj osjećaj potraje cijeli dan jer su vremenske prilike van vaše kontrole.

Morate samo maksimalno iskoristiti kišni dan i pokušati pronaći pozitivnu stranu. Ne razmišljajte o onome što je moglo biti i promijenite raspored. Pljusak će u jednom trenutku prestati.

3. Promet

Uvijek budite spremni na gužve u prometu. Uvijek možete pokušati pronaći alternativne rute prije nego što napustite kuću, ali ponekad će situacija biti van vaše kontrole. Naletjet ćete na gomilu automobila i odmah će vas obuzeti stres. Čekanje može biti frustrirajuće, ali vaš način razmišljanja ga može učiniti prihvatljivijim.

Naizgled uvijek kada ste u žurbi, naiđete na gužvu na autocesti. Mogli biste se žaliti cijelim putem ili naučiti to prihvatiti. U tom trenutku, na željenu lokaciju ćete stići kada stignete.

7 stvari koje u životu ne možemo kontrolirati
Pexels 

4. Prošlost

Prošlost je prošlost. Ne možete ju promijeniti, a sve što se dogodilo je van vaše kontrole. Istina je da prošlost može boljeti, ali ona je također što god od nje učinite. Možete odlučiti pustiti te neugodne uspomene ili ih zauvijek zadržati. Možda ćete zadržati svoje omiljene trenutke iz prošlosti i dopustiti im da potaknu vaše strasti u budućnosti. I to je u redu. Samo budite sigurni da radite sve što je najbolje za vas, na temelju sadašnjeg trenutka i onoga tko ste trenutno kao osoba - ne tada.

5. Budućnost

Budućnost, kao i prošlost, ne možete kontrolirati. Možete pokušati sastaviti petogodišnji plan ili dokučiti svoje iduće korake. Ali činjenica je da će se sigurno dogoditi barem jedna stvar koja nije bila u vašem planu. Možda ćete se zaljubiti ili neočekivano pronaći grad koji biste htjeli zvati domom. Možda ćete promijeniti karijeru ili odlučiti slijediti svoje najluđe snove. Te stvari su neočekivane i, iskreno, najbolji dio života.

Naučite ignorirati ono što mislite da biste trebali biti i usredotočite se na ono gdje ste sada. Uostalom, jedino što možete kontrolirati su svoji postupci i reakcije u sadašnjem trenutku.

6. Mišljenja drugih

Iako ste svjesni da ne možete kontrolirati tuđe misli, vjerojatno pokušavate preuzeti kontrolu nad njihovim mislima i osjećajima. Možda ste bili u vezi u kojoj se vaša bolja polovica počela osjećati drugačije ili ste razgovarali s nekim tko se ne slaže s vašim mišljenjem. Satima ste ih pokušavali uvjeriti da vide stvari drugačije, ali to je potpuno van vaše kontrole. Naučite to pustiti i umjesto toga usredotočite se na to kako reagirate u tim situacijama.

7. Tuđa sreća

Koliko god htjeli da vaši prijatelji i obitelj budu sretni, to je izvan vaše kontrole. Naravno, možete poslati svojoj najboljoj prijateljici neke duhovite fotografije ili odvesti mamu na ručak kada se osjeća potišteno, ali dugoročno gledano, samo je na njima da preokrenu svoj život.

Morate pustiti njihove probleme i usredotočiti se na vlastitu pozitivnost. Pomozite im pronaći pozitivnu stranu u teškoj situaciji, ali onda se odmaknite i zaštitite vlastiti mir. Dakle, shvatite da ste čovjek od krvi i mesa te stavite sebe na prvo mjesto kada možete. Ne morate nositi težinu svijeta na svojim ramenima, a ključno je naučiti otpustiti ono što ne možete kontrolirati.