Argentinski pisac Jorge Bucay, koji je također psihijatar i psihoterapeut s velikim iskustvom, napisao je u jednoj od svojih knjiga o važnim istinama do kojih je došao u životu. Svaku od ovih istina možete primijetiti u vlastitom životu, a to su zapravo stvari na koje ne možete utjecati, koje ne možete promijeniti:

Prva istina je: Stvari su takve kakve jesu. Nisu onakve kakve ja želim da budu, niti su onakve kakve su bile, niti kakve će biti. Sve je kako je. 

Druga istina je: Dobre stvari nisu baš besplatne. Cijena se mora platiti. Ne uvijek ekonomski, nije sve u novcu. I to morate razumjeti. Suprotan pogled je djetinjast. Želim to i zato što me voliš, moraš mi to dati besplatno. Ovo nije život, ovo nije istina. Život se mijenja. Ako nešto vrijedi, morate platiti cijenu. Loše stvari su ponekad besplatne. Ali dobre stvari nisu. 

I treća istina je: Ne možete raditi što god želite. Međutim, uvijek možete izbjeći stvari koje ne želite raditi. Ne možete sve, ali uvijek možete reći NE. Naša je privilegija da smo ljudska bića, a to je također naše pravo.

Još jedna važna poruka ovog autora jest da čovjek treba naučiti razlikovati osjećaj radosti od osjećaja sreće. 

Ljudi koji su uvijek sretni, kao ja, imaju i svojih tužnih trenutaka, gdje nisu veseli, ali ne prestaju biti sretni. Može se uvijek biti sretan, i to je druga poruka, zato što sreća nema veze s veseljem nego s unutarnjim mirom, sa sigurnošću da smo odabrali pravi put. Biti sretan znači biti siguran da si na putu koji vodi prema stazi zamišljene svrhe vlastitog života.