Novo istraživanje
Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Public Health analiziralo je podatke više od 495.000 ljudi u Velikoj Britaniji tijekom razdoblja od 10 godina. Pratili su kod kojih ljudi je došlo do kronične bolesti jetre i srodnih stanja jetre, što je sve veći problem širom svijeta.
U usporedbi s onima koji ne piju kavu, ljudi koji piju kavu imali su 21 posto smanjeni rizik od kroničnih bolesti jetre i 20 posto smanjeni rizik od kroničnih bolesti ili masne jetre. Također je bilo mnogo manje vjerojatno da će umrijeti od kronične bolesti jetre.
"Kava je široko dostupna i blagodati koje vidimo iz našeg istraživanja mogu značiti da bi mogla ponuditi potencijalni preventivni tretman za kronične bolesti jetre", napomenuli su autori istraživanja u priopćenju za javnost.
Bolesti jetre glavni su zdravstveni problem širom svijeta - posebno u zemljama s niskim primanjima - koji je porastao u posljednja tri desetljeća. Procjene sugeriraju da 1 od 10 Amerikanaca ima neki oblik bolesti jetre; postoji više od 100 različitih vrsta problema. Potencijalni uzroci bolesti jetre uključuju viruse, genetiku, reakcije na lijekove, prekomjernu upotrebu alkohola ili njihove kombinacije.
Čini se da su preventivne blagodati kave u vezi s jetrom najviše u ljudi koji su pili mljevenu kavu, a ne instant. Mljevena kava ima veću razinu kahweola i cafestola, dva kemijska spoja za koja se zna da imaju protuupalna svojstva. Ali u cjelini, stručnjaci još uvijek pokušavaju otkriti zašto točno kava ima zdravstvene blagodati. Istraživanja se često usredotočuju na ulogu biljnih spojeva poznatih kao polifenoli, kojima zrna kave obiluju.
Trenutno istraživanje dolazi s upozorenjima. Znanstvenici primjećuju da su sudionici uglavnom bili bijelci i bili su višeg socioekonomskog statusa, pa je važno biti na oprezu prilikom ekstrapolacije ovih nalaza za širu publiku.
Postoje potencijalne negativne strane, kao i dobre strane u konzumaciji kave, uključujući poremećaj spavanja i žgaravicu.
Kako biste spriječili bolesti jetre, važno je i redovito vježbati, uravnoteženo se hraniti i ograničiti konzumaciju alkohola. Od vitalne je važnosti i pažljivo slijediti upute o lijekovima i uzimati ih samo kada su vam potrebni.
Sve u svemu, s obzirom na to da milijuni ljudi već svakodnevno piju kavu - i da su se prije samo nekoliko godina mnogi brinuli da je riječ o potencijalno kancerogenom napitku - novo istraživanje je dobra vijest. Ako želite maksimalizirati potencijalne zdravstvene beneficije kave, pokušajte ne piti više od 400 miligrama kofeina dnevno (maksimalno četiri šalice kave) i pripazite na sladila (poput šećera).
Izvor: huffpost