Budući da je voće slatko i sadrži prirodni šećer, mnogi ljudi pretpostavljaju da je povezano s debljanjem. Međutim, istraživanja dosljedno pokazuju kako konzumacija određenog voća pomaže u održavanju zdrave težine, navodi Health.
Određene hranjive tvari u voću, uključujući vitamine A, E i C, povezane su sa smanjenim dobivanjem masnoće, kao i antioksidansi zvani polifenoli. Dok je konzumacija cjelovitog voća općenito korisna za zdravu kontrolu tjelesne težine, određeno se voće posebno ističe.
Ovo je 5 vrsta voća koje je korisno konzumirati čak i ako želite izgubiti na težini.
1. Jabuke
Jabuke su bogate polifenolima, protuupalnim antioksidansima. Također sadrže korisna vlakna, a jedna srednja jabuka s korom daje više od 4 grama (g) vlakana, tj. 14% dnevne vrijednosti.
2. Avokado
U studiji iz 2021. godine, 105 odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću nasumično je dodijeljeno da primaju dnevni obrok s jednim cijelim avokadom ili kontrolni obrok sa sličnom razinom kalorija i sastojcima bez avokada tijekom 12 tjedana. Cilj studije nije bio pratiti gubitak težine, ali otkriveno je da su sudionice (ali ne i muškarci) u skupini koja je konzumirala avokado imale smanjenje visceralne masnoće (unutarnje masnoće na trbuhu).
3. Borovnice
Borovnice su među niže kaloričnim voćem s oko 85 kalorija po šalici. One su također jedno od voća koje je najbogatije antioksidansima, a istraživanje pokazuje da jedenje 150 g borovnica dnevno (oko jedne šalice) smanjuje rizik od srčanih bolesti do 15%.
4. Trešnje
Trešnje pružaju vitamin C, vlakna i protuupalne antioksidanse, ali njihova uloga u regulaciji tjelesne težine može biti povezana s potencijalom podržavanja zdravog sna. Istraživanja su pokazala kako ljudi koji redovito spavaju manje od sedam sati po noći imaju veću vjerojatnost da će imati viši prosječni BMI (indeks tjelesne mase) i razviti pretilost u usporedbi s onima koji imaju kontroliraniju rutinu spavanja.
5. Grejp
Kao i jabuke, konzumacija grejpa prije jela povezana je s gubitkom težine u objavljenim istraživanjima. Osim toga, petogodišnja analiza podataka pokazala je da redoviti konzumenti grejpa imaju veći unos vitamina C, magnezija, kalija i dijetalnih vlakana. Kod žena je konzumacija grejpa također bila povezana s višim razinama "dobrog" HDL kolesterola, smanjenim razinama triglicerida i C-reaktivnog proteina, te nižom tjelesnom težinom i opsegom struka.