Veze bilo koje vrste, uključujući i prijateljstva, namijenjene su poboljšanju naših života, a ne kompliciranju - one bi trebale biti izvor radosti i utjehe, a nikako ne stresa i nelagode. Prema psihologiji, postoje određeni znakovi koji sasvim jasno sugeriraju da je nekom odnosu došao konačni kraj, navodi Hack Spirit.

Ovo je 5 sigurnih znakova da je vrijeme za konačno 'zbogom'.

1. Prijateljstvo je jednostrano

Jeste li ikada čuli za pojam 'dati i uzeti'? To je temeljni aspekt svake zdrave veze, a obje strane trebaju podjednako doprinositi prijateljstvu, bilo da je to vrijeme, trud ili emocionalna podrška. Ali što ako se nalazite u situaciji da samo vi dajete? Uvijek ste tu za njih - slušate ih, nudite rame za plakanje ili jednostavno stojite na raspolaganju za druženje, ali kada je vaš red da trebate podršku, njih nema nigdje na vidiku. Prema istraživanjima, ova neravnoteža može stvoriti mnogo ogorčenosti i frustracije.

2. Osjećate se iscrpljeno nakon zajedničkog vremena

Jeste li ikada imali te dane kada se vratite kući nakon susreta s prijateljem i osjećate se potpuno iscrpljeno? Svakako nije dobar znak ako je svaki razgovor poput vrtloga negativnosti koji vas ostavlja praznima. Dakle, ako se osjećate emocionalno iscrpljeno nakon što ste proveli vrijeme s prijateljem, možda je vrijeme za preispitivanje zdravlja tog prijateljstva.

3. Više se svađate, nego što razgovarate

Prijatelji se ne moraju uvijek slagati u svemu, a različita mišljenja dovode do zdravih rasprava i mogu čak ojačati prijateljstvo. Ipak, kada se neslaganja češće pretvore u žestoke rasprave, više se ne radi samo o različitim mišljenjima. Neslaganje je normalno, ali učestale svađe zbog istih to nikako nisu.

4. Nisu tu za vas u teškim vremenima

Život ponekad može biti prilično težak, a tijekom ovih izazovnih trenutaka često se obraćamo našim prijateljima za utjehu i podršku. Što ako tog prijatelja nema nigdje dok prolazite kroz težak period? Prijateljeva nesposobnost ili nespremnost da vas podrži u teškim vremenima jasan je znak nezdravog prijateljstva.

5. Prijateljstvo vam ne donosi sreću

Na kraju dana, krajnji cilj svake veze je sreća. Prijatelji bi trebali unijeti radost, utjehu i osjećaj pripadnosti u vaš život. Ako vam prijateljstvo uzrokuje stres, nelagodu ili tugu, to je jasan pokazatelj da nešto nije u redu. Na kraju krajeva, važno je dati prioritet našem mentalnom i emocionalnom zdravlju.