Ako bismo pokušali definirati sreću, tada bismo ju mogli okarakterizirati kao emocionalno stanje ispunjenosti popraćeno osjećajem zadovoljstva i radosti. Dvije su osnovne komponente koje je najčešće potrebno zadovoljiti kako bi se ovo stanje uopće moglo postići.

Prvenstveno treba znati kako uravnotežiti vlastite osjećaje jer, svatko je sklon iskusiti kako negativne tako i pozitivne. Iz njih se uči prepoznati ono što nam oduzima ili daje vrijednost. Potom je potrebno definirati što je to, što sami smatramo srećom točnije, osobnim i životnim zadovoljstvom, a što se odnosi na gotovo sve segmente života – od radnog okruženja do privatnih odnosa. Tek tada moguće je otkriti ju i uistinu iskusiti te si dopustiti da ona postane dijelom vaše svakodnevice.

Sretni ljudi, naučili su kako to učiniti uz četiri, naoko vrlo jednostavne činjenice i misaone radnje. Njihovo je prihvaćanje i prakticiranje ključ kojime obogaćujemo život i rješavamo se onoga što opterećuje i usporava osobni razvoj.

PROSLAVA MALIH POBJEDA

Uspjeh se temelji na predanom radu uz ostvarenje malih ciljeva. Kako biste osjetili zadovoljstvo te poradili na vlastitom samopouzdanju prvenstveno je važno znati cijeniti svoje vrline. Mnogi se motiviraju umanjivanjem malih postignuća no, svako od njih jedan je od koraka koji ste sami ostvarili pa ih stoga trebate i njegovati. Na taj način učite uživati u radu, a već to vam nudi osjećaj zadovoljstva i sreće. Jer, nije riječ u pobjeđivanju drugih, već vlastitih limita koje na ovaj način pomičete.

UČENJE NAGRAĐIVANJA

Baš poput pobjede koju učite cijeniti, tako treba znati sebi priuštiti darove koji vas ispunjavaju. Ovdje nije nužno riječ o materijalnim stvarima. Nekima su ti darovi druženja, nekima opuštanje u samoći, drugima meditacija ili određena aktivnost. Bitno je pronaći ono što pripada samo vama i dopustiti si odmak od pritiska koji svakodnevno osjećate. Malo zdrave sebičnosti i njegovanja sebe, nužno je kako biste znali što točno želite i kako si to priuštiti. Znati kada sebe staviti na prvo mjesto jedna je od zaštitničkih spoznaja koja omogućuje razvoj.

PRIHVAĆANJE NESAVRŠENSTVA

Ovisno o okolini, pritiscima, očekivanjima… ponekad je teško priznati si vlastite mane. Ali, bez dubljeg sagledavanja vlastitog karaktera i pokušaja ispravljanja koraka, teško se ostvarjuje napredak, gradi stvarno samopouzdanje i odnosi, a potom osjeća i zadovoljstvo. Naravno, uvijek možemo postati boljom osobom, ali to ne znači kako trebamo težiti savršenstvima do krajnosti. Prihvaćanjem nedostataka, njihovom njegom pretvaramo ih u mogućnosti.

USREDOTOČAVANJE NA POZITIVNO

Sreća privlači sreću, a za to je potrebno oformiti stav kojim si dopuštamo biti sretnima, kada to jesmo, a ne suviše kritičnima kada osjećamo poraz. Naravno kako je dobro analizirati i učiti problem, ali korisno je u situacijama koje djeluju kao izgubljena bitka pokušati promijeniti perspektivu. Pronaći načina za pronalazak pozitivnih misli. Tek tada može se odmaknuti od neispunjenosti i pronaći onu jednu točku koja inspirira.