Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TJELESNA SIDRA I NAPETOST: Kako uskladiti tijelo i um te postići ravnotežu za unapređenje života

Autor Dubravka Fazlić

Savjetodavna terapeutica i učiteljica mindfulnessa Dubravka Fazlić otkriva kako su emocionalna i fizička stanja povezana te zašto je bitno razumjeti ih

 mindfulness NLP.jpg Izvor: Pexels

Tijelo je nevjerojatno. Uvijek je u sadašnjem trenutku, pamti nevjerojatnu količinu informacija, govori nam ne onim poznatim jezikom, već jezikom senzacija, osjeta. Kada se ne možemo prisjetiti, osjetimo ono što je trenutno prisutno u tijelu pa se s razumijevanjem vraćamo u tok vlastitih misli.

Ponekad se odvajamo od njega, od misli koje su trenutKu i onoga što nam je na prvom mjestu. To dolazi iz naših ranijih učenja i utjecaja odraslih iz naše okoline, a od kojih smo usvajali obrasce. Danas je ipak drugačije jer, imamo pristup raznolikim informacijama te znamo razabrati ono što je uistinu važno. Znamo osjećati svoje tijelo i razumijemo kako su ono i um jedinstvena cjelina. Njihovim usklađenim djelovanjem osjećamo sklad, prisutnost, umirenje.

Dok upijam miris bijele kave, prisjećam se svoje bake Stane koja je svako jutro, u isto vrijeme imala svoj ritual. Bijela kava, sa sedam natrena koje je promatrala kako upadaju u kavu iz poznate bijele posudice s plavim čepom. Odmah se zateknem kako se osmjehujem tome te osjetim nostalgičnu toplinu koja prodire iz mog srca. A opet, godina bih ustuknula, ako bi mi netko rukom prišao obrazu. Moje tijelo, instinktivno se pomicalo unazad. Osjećala sam nalet nelagode u svakom njegovom kutku. Sve dok, učeći NLP nisam saznala za tjelesna sidra. Ova dva primjera, upravo su primjeri tog pojma iz pozitivne i negativne perspektive.

Naime NLP ili neuro – lingvističko programiranje je osim komunikacijskih vještina i postavljanja ciljeva, usredotočeno i na učenje u tijelu. Jedan od postulata NLP-a upravo je onaj koji izražava kako su „um i tijelo jedna cjelina“.

Tijelo igra važnu ulogu u našem doživljaju svijeta i kako se s njime nosimo. Tjelesna sidra su duboko ukorijenjeni obrasci ponašanja i emocionalnih reakcija kojih često nismo svjesni, a koji se reflektiraju kroz napetosti u tijelu. Kako bismo postigli emocionalnu ravnotežu i poboljšali svoj život, važno je naučiti prepoznati ta tjelesna sidra i osloboditi se njihovih ograničavajućih utjecaja.

Napetosti u tijelu često proizlaze iz stresa, straha, tjeskobe ili drugih emocionalnih iskustava. Može se manifestirati kao bol u mišićima, grčevi ili čak loše držanje. Možemo naučiti kako prepoznati ove tjelesne znakove i promijeniti ih, a kako bismo postigli unutarnju ravnotežu.

Prvi korak u procesu otpuštanja tjelesnih napetosti je svjesnost o vlastitim tjelesnim senzacijama. Valja stoga usmjeriti pažnju prema tijelu i osjetiti ona područja koja djeluju napeto ili nelagodno. Poput one u vratu, ramenima ili trbuhu. Osviještenost promjena omogućuje prepoznavanje tjelesnih sidra koja su povezana s emocionalnim stanjem.
Nakon što ih naučimo prepoznati lakše ćemo ih otpustiti korištenjem tehnike laganih pomaka tijela. To podrazumijeva svjesno mijenjanje položaja, a kako bismo se oslobodili tjelesnih napetosti i emocionalnih blokada. Na primjer; primijetimo li napetost u ramenima, potrebno je svjesno opustiti te mišiće i zauzeti opuštajući položaj, a pri tome nam pomaže svjesna prisutnost tj. mindfulness.

Usmjeravanjem pažnje na trenutak, bez prosuđivanja i analize, postajemo svjesni cjelokupnog psiho-fizičkog stanja, a bez suvišnih očekivanja te djelujemo na produbljivanju konekcije s tim simbiotskim sistemom.

Svjesnost daha i korištenje daha kao sidro bivanja u sadašnjem trenutku dio je mindfulness tehnika i njegova važna komponenta. Duboko disanje pomaže usmjeravanju pažnje na trenutak, smanjuje stres i tjeskobu te olakšava oslobađanje emocionalnih napetosti.
Otpuštanje tjelesnih sidra pomoću laganog pomaka tijela i primjene mindfulnessa može imati dubok utjecaj na naše emocionalno blagostanje. Kroz ovu praksu, osvještavamo tijelo, mijenjamo obrasce ponašanja i osjećaja te postižemo emocionalni balans. Također, ostvarujemo time bolje razumijevanje vlastitih reakcija i osnažujemo svjesno upravljanje emocionalnim iskustvima.

Kroz rad na prepoznavanju i otpuštanju tjelesnih sidra; primjenu mindfulnessa i oslobađanju tjelesnih napetosti, postižemo veću emocionalnu slobodu. Postajemo sretniji i zadovoljniji pojedinci i započinjemo uistinu život koji je u skladu s našim potrebama i svijetom koji nas okružuje.

Vježbu za ovo ključno usklađivanje i pojašnjenje pogledajte u videu. 

Savjeti kolumnistice Sensa magazina Dubravke Fazlić
Izvor: Youtube

Izdvojeno za vas...

Najnovije