Potiskivanje emocija može imati negativne posljedice na naše fizičko i mentalno zdravlje te odnose s drugima. Umjesto toga, preporučuje se raditi na razumijevanju i izražavanju svojih emocija na zdrav način kako bismo očuvali vlastitu dobrobit, bili uspješniji i zadovoljniji životom.

Evo 5 razloga zašto potiskivanje emocija nikada nije najbolje rješenje:

1. Fizičko i mentalno zdravlje
Potiskivanje emocija negativno utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje. Emocije su prirodni dio ljudskog iskustva, a njihovo potiskivanje može dovesti do stresa, anksioznosti, depresije i drugih problema s mentalnim zdravljem. Također, neki istraživači sugeriraju da potiskivanje emocija može biti povezano s fizičkim zdravstvenim problemima poput visokog krvnog tlaka i problema s imunološkim sustavom.

2. Problemi u odnosima
Kada potiskujemo svoje emocije, to može dovesti do problema u međuljudskim odnosima. Nedostatak komunikacije o vlastitim osjećajima stvara nesporazume i konflikte s drugima. Otvorena komunikacija o emocijama može pomoći u izgradnji zdravih odnosa.

3. Akumulacija emocija
Potiskivanje emocija može dovesti do njihove akumulacije. Umjesto da se suočite s emocijama kada se pojave, one se mogu nakupljati i kulminirati, što može rezultirati iznenadnim izljevima emocija ili emocionalnim preopterećenjem.

4. Gubitak samopouzdanja
Često se dogodi da situacija u kojoj potiskujemo emocije dovodi do gubitka osjećaja za vlastito dobro. To može dovesti do gubitka samopouzdanja što nas koči u svakodnevnim životnim aktivnostima i negativno utječe na svakodnevicu.

5. Nezdravi obrasci ponašanja
Umjesto da se suočite s emocijama, možda ćete pribjeći nezdravim obrascima ponašanja. Vrlo često se dogodi da pribjegnemo traženju utjehe u hrani i tako zapadnemo u začarani krug lošeg raspoloženja. Važno je osvijestiti naše iskrene emocije kako bismo bolje razumjeli put kojim trebamo poći kako bismo na njima radili i prebrodili teže periode.