Kolesterol je masna tvar koju proizvodi jetra, a lipoproteini je prenose krvotokom. Prema pouzdanom izvoru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naša tijela sama stvaraju dovoljno kolesterola u krvi, ali prema novijim istraživanjima sve više ljudi pati od povišene razine čiji se uzrok može potražiti u nezdravom stilu života, piše Healthline.

Srećom, određene namirnice pomažu držati razine kolesterola pod kontrolom, a ovo je 5 najzdravijih opcija koje je korisno uvrstiti u svakodnevnu prehranu. 

1. Mahunarke

Mahunarke su skupina biljnih namirnica koje uključuju grah, grašak i leću. Studija iz 2021. godine uspoređivala je učinke jedenja graha na razine kolesterola. Nakon 29 dana, istraživači su otkrili da je grupa koja je konzumirala 1 šalicu graha svaki dan imala znatno niže razine nego prvog dana. Mahunarke također mogu smanjiti rizik od određenih zdravstvenih stanja, kao što su pretilost, dijabetes, hipertenzija ili različite upale.

2. Avokado

Avokado je bogat izvor jednostruko nezasićenih masti i vlakana, dva hranjiva sastojka koji pomažu u snižavanju kolesterola. Studija iz 2015. godine na 45 odraslih osoba s pretilošću mjerila je učinke avokada na LDL kolesterol. Istraživači su otkrili kako su sudionici koji su jeli jedan avokado dnevno smanjili razinu LDL-a više od onih koji nisu. Postoji mnogo načina za jesti avokado, primjerice u salatama, guacamoleu i na tostu.

3. Orašasti plodovi

Autori recenzije iz 2023. otkrili su da orašasti plodovi pomažu u snižavanju razine LDL kolesterola, triglicerida i ukupnog kolesterola. Konkretno, sljedeći orašasti plodovi imali su mnoge prednosti:

  • orasi
  • bademi
  • indijski oraščići
  • kikiriki
  • pistacije

4. Masna riba

Masne ribe, poput lososa i skuše, izvrsni su izvori omega-3 masnih kiselina koje su korisne za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, aritmije ili drugih srčanih bolesti. Naravno, bitan je način pripreme ribe, a najzdraviji je način kuhanja na pari.

5. Cjelovite žitarice

Opsežna istraživanja povezuju cjelovite žitarice s manjim rizikom od srčanih bolesti. Cjelovite žitarice čuvaju sve dijelove zrna netaknutima, a to im daje više vitamina, minerala, biljnih spojeva i vlakana od rafiniranih žitarica. Iako sve cjelovite žitarice mogu poboljšati zdravlje srca, posebno su vrijedne zob i ječam.