Kada sam bila mala, moja prva susjeda bila je divna teta Lj. Osebujnog stila, s prekrasnom kosom i dugim prstima - sve nas je voljela. Pokazivala je svoju naklonost tako što bi nas štipnula s palcem i kažiprstom po obrazu, a to mi nije bilo nimalo ugodno. Sjećam se kako sam nakon svakog našeg susreta stavljala ruku na obraz da se dodirnem i umanjim bol. Iako su svi naši susreti završavali na isti način, meni je to bilo nelagodno. Jako sam je voljela, ali ne i moj obraz.

Sok od limuna na razrjeđivanje uvijek me podsjeti na kuhinju moje bake Anke. I danas ga znam kupiti, samo da bih popila čašu. Miris jorgovana podsjeća me na susjeda Ivicu, koji mi ga je donosio čim bi procvao u njegovom vrtu.

Sjećam se nedavnog posjeta prijatelju u njegovoj pekari. Čim sam ušla u proizvodnju, zapahnuo me poznati miris - kombinacija pečenja, ulja i sezama. To je specifičan miris koji me vraća u doba kada su moji roditelji imali pekaru i kada sam imala svoj prvi posao. Rekla sam mu: "Pričekaj me malo, da osjetim ovaj miris." To nije neki fin miris da bih uživala baš u njemu, nego sam uživala u sjećanjima koje mi je taj miris donio.

Sve ovo navedeno je nešto što NLP naziva sidrima. I nastala su nesvjesno tijekom mog života. Kako ste mogli primijetiti, neka su pozitivna, neka su negativna. Svatko od nas ima takva sidra. Nekome može dodir na tjeme stvarati veliku ugodu i umirenje, jer su ga roditelji kada je bio mali milovali na tom mjestu. Netko možda ne voli dodir na podlaktici jer su mu kao malom radili "indijansku vatru" i boljelo ga je. Na te situacije je možda zaboravio, ali sidro je ostalo.

Ova NLP tehnika toliko je prisutna u našim životima da je možda nismo ni svjesni, a NLP sidra su jedna od najjednostavnijih tehnika. Najčešći način upotrebe sidara je kada želimo upariti fizički dodir s osjećajem ili ponašanjem koje želimo imati na raspolaganju.

Što je sidrenje u NLP-u?

Sidrenje je moćna tehnika koja se koristi u Neuro-Lingvističkom Programiranju (NLP) kako bismo stvorili i pristupili određenim emocionalnim ili korisnim stanjima po želji. Uključuje povezivanje vanjskog stimulansa, poput dodira, geste ili riječi, s određenim emocionalnim stanjem ili željenim ishodom. Ono je često prisutno u našem životu, a često možda čak i nesvjesno. 

Postoje nekoliko vrsta tehnika sidrenja u NLP-u:

  • Vizualno sidrenje - povezivanje određene vizualne slike sa željenim stanjem.
  • Auditivno sidrenje - povezivanje određenog zvuka ili riječi sa željenim stanjem.
  • Kinestetsko sidrenje - korištenje fizičkih osjeta ili pokreta kako bismo sidrili određeno stanje.
  • Olfaktorno/mirisno i gustativno/okusno sidrenje - povezivanje mirisa ili okusa sa željenim stanjem.

Koje su dobrobiti sidara?

  • Regulacija emocija
  • Poboljšanje performansi
  • Prevladavanje limitirajućih uvjerenja
  • Smanjenje stresa

Osim sidara koja nalazimo na našem tijelu, postoje i sidra u prostoru. Recimo, u dnevnom boravku, na trosjedu je usidreno stanje - odmaram se. Sjednete na to mjesto raditi i prije nego primijetite što se događa, nađete se u poziciji tijela za odmor i izležavanje. Posao odlazi u drugi plan - sidro na vašem trosjedu je proradilo. Ipak, vi ste ga samo usidrili. Roba također može biti sidro. Neka draga majica u kojoj se osjećate razigrano, sretno i radosno.

Kada rješavate problem na poslu, primijetit ćete da je tijelo tada uvijek u sličnom položaju. Pomaknite tijelo, promijenite položaj, i primijetit ćete kako lakše dolazite do rješenja. Položaj tijela koji ste zauzeli kada ste rješavali problem se tijekom vremena usidrio, postao je sve više opterećen "rješavanjem" i stvorilo se negativno tjelesno sidro.

Koraci za sidrenje

1. Odaberite određeno emocionalno ili korisno stanje koje želite sidriti, poput samopouzdanja ili opuštenosti.

2. Odredite stimulus koji želite koristiti kao sidro, poput dodira na vašem zapešću, određene riječi ili vizualne oznake.

3. Sjetite se vremena kada ste živopisno doživjeli to stanje. Prizovite to stanje na način da os-jećate sve što ste osjećali u tom trenutku.

4. Dok živopisno/asocirano doživljavate željeno stanje, primijenite sidro koristeći odabrani sti-mulus. Ponovite ovaj proces nekoliko puta kako biste ojačali povezanost.

5. Testirajte sidro primjenom stimulusa bez svjesnog prisjećanja stanja. Ako je sidro učinkovito, trebali biste moći pristupiti željenom stanju.

6. Vježbajte korištenje sidra. Koristite svoje sidro.

Sidrenje je moćna tehnika koja nam omogućuje pristup željenim emocionalnim stanjima i poboljšava našu dobrobit na mnoge načine. Bez obzira jeste li svjesni toga ili ne, sidra su prisutna u našim životima, oblikujući naša iskustva i reakcije na svakodnevne situacije. Naučili smo kako koristiti sidra za regulaciju emocija, poboljšanje performansi, prevladavanje limitirajućih uvjerenja i smanjenje stresa pa vas stoga pozivam da isprobate sidrenje u svom životu.

Odaberite emocionalno stanje koje želite promijeniti ili poboljšati, pronađite odgovarajući stimulus i vježbajte primjenu sidra. Učinite to redovitom praksom i primijetit ćete pozitivne promjene u svom emocionalnom blagostanju i životu općenito. Također, potičem vas da budete svjesni sidara koja su već prisutna u vašem svakodnevnom životu. Primijetite kako određeni mirisi, zvukovi ili geste automatski pokreću određene emocionalne reakcije ili stanja. Iskoristite ova prirodna sidra kako biste poboljšali svoje iskustvo i dobrobit.

*Ako želite saznati više o Dubravkinom radu, posjetite njezin web.