Dok sam na odmoru, često znam samo gledati u more, uživati u pogledu, gledati pjeskovito dno, promatrati boje i osjećati kako sam u tom trenutku povezana s cijelim svijetom. Divan osjećaj zahvalnosti i blaženstva. Važno je imati takve trenutke u kojima 'ne radimo ništa', samo upijamo što se oko nas događa i uživamo svakim atomom. Kao i svi, imam puno obaveza i ovaj 'ništa' s divnim pogledima, prožetim blaženim osjećajima, su mi veliki poklon. 

Neki sam dan upitala prijatelja, nakon što je imao iznimno težak dan, što će raditi kad završimo razgovor. Odgovorio mi je da će završiti još neke zadatke koje ima, a potom neće raditi ništa jer mu je taj 'ništa' potreban kako ne bi razmišljao o izazovima koje ima, da mu se očisti prostor u sustavu kako bi mu navirale svježe ideje. Baš mi je to bio zanimljivo.

Svima nam je potrebno da ponekad samo budemo. U današnjem načinu života, cijeni se produktivnost – s čime sa naravno slažem. I ja se osjećam dobro kada napravim ono što želim i što sam si zacrtala. Međutim, nužno je izaći iz te energije rada, uzeti predah i jednostavno - biti. Od velike je važnosti poznavati sebe, te si pružiti ono što nam treba. Trenutke dubokog odmora, praznine, dokolice i čistog uživanja. Tada se tijelo resetira, obnavlja i daje vam povratnu informaciju da ga volite. 

Naravno, svi smo različiti i nekima je odmor – akcija, pogotovo onima koji puno sjede pred malim ekranima. Često mi klijentice na savjetovanjima kažu da im treba da ne rade ništa, da samo spavaju ili da odu negdje bez obitelji. To je pokazatelj koliko se puno daju i potrebno im je vrijeme da primaju energiju za same sebe. Ženska energija je njegujuća i brižna, žena je češće prisutna i duhom i tijelom za obitelj i bližnje i njoj je time više potrebno vrijeme samo za sebe, za odmor i za vrlo potrebno 'ništa'.

Kada bi tog odmora zvanog 'ništa' bilo više, to bi stvaralo lijenost, teško bi se ponovno pokrenuli i počeo bi gubiti svoj smisao. Zato je ta vrsta odmora potrebna u manjim dozama. Individualno je - treba osjetiti kada je vrijeme za odmor, a kada za ponovno pokretanje.

Također bih napomenula da je nekome vizija odmora potpuno drugačija od vaše, možda vaš partner/partnerica ima potpuno drugačiju potrebu. Ali svi mi, i oni aktivni i oni manje aktivni, ponekada trebamo kratke faze u kojima ne radimo ništa. I za to si trebamo dati dopuštenje. Ljeto je savršeno vrijeme za to. 

*dolce far niente (talijanski: slatko je ne raditi ništa) 

Nikolina Balenović
Privatni album Nikolina Balenović, www.sretanzivot.hr

PDF vodič „Kako vjerovati svojoj intuiciji“ možete besplatno preuzeti OVDJE