Uređaji što stvaraju zvuk poznat kao bijeli šum (white noise) popularna su pomagala za bolju koncentraciju i spavanje jer prigušuju okolne zvukove. No u posljednje vrijeme sve je više uređaja s takozvanim ružičastim šumom (pink noise) i smeđim šumom (brown noise), a njihove međusobne razlike mnogima nisu potpuno jasne. Stoga se često postavlja pitanje kako zapravo djeluju zvučne „boje“ te kako odabrati najprikladniju.

Jednostavno rečeno, bijeli, ružičasti i smeđi šum istog su sastava – to su širokopojasni zvukovi što sadrže sve frekvencije čujne ljudskom uhu, a djeluju umirujuće tako što neutraliziraju druge zvukove iz okoline – ali u svakom od spomenutih šumova frekvencije su na drukčiji način raspoređene i izražene.

• Bijeli šum mnogi poistovjećuju s jednoličnim zujanjem uređaja poput ventilatora, usisivača ili sušila za kosu, no riječ je o drukčijem, posebno osmišljenom zvuku u kojemu su sve frekvencije jednakog intenziteta. Bijeli šum najsličniji je „praznom“ šumu radioprijemnika bez signala, a preporučuje se za smirenje i lakše mentalno isključivanje iz okolnih zvukova.

• Ružičasti šum ima izraženije niže tonove, zbog čega se opisuje kao mekša i dublja inačica bijelog šuma, s još boljim umirujućim učinkom, a preporučuje se i za održavanje pozornosti i lakše učenje. Sličan je nekim prirodnim zvukovima, poput šuma lišća, kiše ili morskih valova što blago zapljuskuju žal.

• Smeđi šum (koji se naziva i crvenim šumom) ima još niže frekvencije, odnosno još izraženije dublje tonove nego ružičasti šum. Uspoređuju ga s tutnjavom slapa, jakim vjetrovima i pljuskovima te s razbijanjem morskih valova o stijene. Premda je riječ o malo „robusnijem“ zvuku u usporedbi s prethodna dva, smeđi šum pokazao se odličnim ne samo za opuštanje i spavanje, nego i za usmjeravanje pažnje, pa dobro dođe i tijekom radnog dana.

Nema univerzalne preporuke koja je od navedenih vrsta zvukova najbolja, svatko treba vidjeti što mu najbolje odgovara. Pritom nije nužno imati poseban zvučni uređaj jer bijeli, ružičasti i smeđi šum dostupni su i na raznim internetskim servisima te putem mobilnih aplikacija.

Jedino upozorenje u vezi spomenutih šumova jest da se najprije treba zapitati – je li vam to uopće potrebno. Oni mogu biti korisni ako vam doista smetaju okolni zvukovi, ali ne valja se stalno isključivati – tim više jer se ljudi ponekad toliko naviknu na šum da im to postane ritual uspavljivanja, pa im je bez šuma teže zaspati.