U mojem je životu, sasvim iskreno, moranje često bilo prisutno. Ono znači zadovoljavanje određenih komponenti utkanih u svakodnevicu, a koje obuhvaća sljedeće:

Društveni i kulturni pritisak

Društvo postavlja određene standarde i očekivanja koja često osjećamo kao moranje ili obavezu. Ovi pritisci mogu dolaziti iz različitih područja kao što su obitelj, škola, posao ili mediji.

Radne zahtjeve

U današnjem svijetu poslovi često zahtijevaju visok stupanj odgovornosti i posvećenosti.

Nedostatak financija

Financijski pritisak može nas navesti na prihvaćanje poslova koje možda ne želimo, a kako bi preživjeli ili osigurali bolji život sebi i našim obiteljima.

Online prisutnost

Društvene mreže stvaraju dojam stalnog prisustva i povezanosti, zbog čega se možemo osjećati prisiljeni stalno biti dostupnima i produktivnima.

Vlastiti pritisak

Možemo si postavljati visoke standarde i sami stvoriti unutarnji pritisak usmjeren prema postizanju određenih ciljeva. A, što se po snazi lako izjednačava s vanjskima. Moranje je vrlo prisutno u našim životima. Govori mi prijateljica kako je postala svjesna kako je sada vrijeme za raditi više stvari za sebe i za promjenu posla. Transferom na temu posla, osjeti se i trenutna promjena u njenom glasu. Priča mi o svojim vrijednostima i koliko su one sada u suglasju s onim što radi. Kako se sve mijenja. Zatim se ponovno prebacuje na sebe i izgovara: “Morala bih više slušati.” Željela sam da mi to pojasni.

Tada počinje opletati sebi. Kako ne radi ovo dobro, kako ne radi ono… Zaustavim je u jednom trenutku i kažem joj kako zaista ne mora ništa i samo moranje joj neće ubrzati proces. Dovesti do željenog cilja brže. "S moranjem ćeš si samo otežati jer, otpori će se povećati. Tako se hrani unutarnji kritičar i osjećaj krivnje. Primijeti svoj tempo. Onaj koji tebi odgovara. Koji si do sada imala i kamo te on doveo. I primijeti kada si svjesno rekla moram. Kako se taj - moram, odražava na tvojim riječima, tvojem self-talku."

Ona zastane, razmisli i upita me kako mi se čini kada kaže da se mora više opuštati? Više radovati? Nasmijala sam se jer, moranje je i dalje bilo prisutno. Sada u jednom drugom formatu i u drugoj službi. Iako nije u potpunosti izgubilo svoju težinu koju Ja moram u svojoj osnovi, nosi težinu. Izraz "ja moram" često izaziva osjećaj prisile, ograničenja ili obveze u nama. Ovaj izraz često potiče osjećaj odgovornosti ili prisiljava na izvršavanje određenih radnji koje možda ne bismo željeli ili odabrali iz drugih razloga.

Kada se iza njega stavi radnja koja u nama izaziva osjećaj radosti, mira, prepuštanja, tada nas moranje i osjećaji koji stoje iza njega guraju u smjeru pozitivne radnje i pozitivnog ishoda za nas. Koristimo gorivo koje nam je poznato - Ja Moram – kako bismo napravili nešto za sebe. Ono što želimo. Samo ta želja ili to htjenje još nema tu snagu, tu privlačnost, da bismo si to i priuštili. Na ovaj način stvoren obrazac ponašanja i osjećaji koji stoje iza toga usmjeravamo ka nečemu što je dobro za nas i što će nam dugoročno donijeti dobrobit. Kako ti se čini? Moram se više družiti sa dragim mi ljudima. Moram više željeti. Moram se više smijati. Moram se više odmarati. Moram se više baviti aktivnostima koje me vesele. Moram više… nastavi svoj niz.

Provjeri kako u tvojim mislima, tvome tijelu glasi ili ostavlja trag moranje koje umara. Primijeti kako,dok mentalno izgovoraraš „Ja moram… (nešto to te baš umara, ono ide ti na živce)“ način na koji to činiš. Koja je boja glasa, ton glasa, brzina glasa? Koja emocija dominira tvojim glasom? Kako se osjećaš u svojem tijelu? Samo primjećuj. Igraj se. Sada si detektiv. Zapamti ili zapiši primijećeno.

Potom, mentalno izgovori „moram se više smijati“. Primijeti ton glasa kojim to izgovaraš. Je li tvrd ton ili mekan? Brzinu glasa. Dubinu glasa. Iz kojeg osjećaja je izgovoreno? Postoji li razlika? Gdje je možeš primijetiti. Najlakši način za stvoriti novu naviku, novi obrazac je da u već poznato ubacimo mali korak koji nam neće biti pretežak za napraviti. Pošto jako puno toga moramo u životu.

Ovaj je obrazac idealan za pretvorbu u vlastitu dobrobit. Kako bismo mijenjali sebe i svoj život. Upoznali se. Odličan je način putovanja prema “Ja želim”, “Ja biram”. Za sve one koji su toliko dugo zapeli u beskonačnom krugu moranja ti se izrazi čine jako dalekima. Uopće im se teško povezati s onime što te riječi predstavljaju. O tome nekom drugom prilikom. Do tada uživajte u slatkim okusima Ja Moram.