Rituali i ceremonije važni su dijelovi obilježavanja promjena i prijelaza u životu. Svrhovito stvaranje prostora za označavanje prolaska vremena koristan je način da mentalno napustite i otpustite ono što je bilo kako biste mogli potpuno zakoračiti u budućnost, piše Psychology Today.

Stvaranje vlastitog rituala

Stvaranje rituala može biti jednostavno ili zamršeno. Ova 4 koraka pomažu u izgradnji temelja za stvaranje personaliziranog rituala i prepoznavanje prijelaznih trenutaka u životu.

1. Pronađite svrhu

Prije kreiranja rituala, dobro je razjasniti zašto se ritual kreira i za koju svrhu. Evo nekoliko pitanja koja treba razmotriti prije kreiranja rituala: Za koji prijelaz koristim ovaj ritual ili ceremoniju? Što se mijenja? Što će nakon obreda biti isto, a što drugačije?

2. Izrazite zahvalnost

Rritual ili ceremonija mogu postati mjesto za izražavanje zahvalnosti za ono što je bilo. Ako se ritual izvodi s grupom ljudi, može biti lijepo verbalno izraziti zahvalnost za bilo koju fazu koja završava. Ovo se također može dovršiti mentalnim pregledom ili pisanim popisom trenutaka, interakcija i uspjeha koji izazivaju osjećaj zahvalnosti.

3. Postavite namjeru

Ovo je ključni dio svakog rituala ili ceremonije. Od vitalne je važnosti jer svakog pojedinca dovodi do aktivnog sudjelovanja u svojoj budućnosti. Postavljanje novogodišnje odluke primjer je namjere. Postavljanje namjera za fazu u koju se ulazi pomaže u fokusiranju, energiji i uzbuđenju za ono što dolazi i što će se stvoriti.

4. Uključite osjetila

Okruženje izvođenja rituala određuje njihov ton i odvaja vrijeme provedeno u ceremoniji od ostatka dana. Razmotrite svojih pet osjetila dok kreirate prostor. Okružite se predmetima koji donose osjećaj ljepote. Donesite malo cvijeća, tamjana ili eteričnih ulja. Možda imate zvona, zvučnu zdjelu ili omiljenu pjesmu za slušanje. Unesite okuse i teksture u svoju ceremoniju kako biste aktivirali svoja osjetila okusa i dodira.