Mnogo puta ste se uhvatili kako kažete da počinjete od ponedjeljka? Koliko dugo ste spremni zavaravati se? Ne morate se osjećati loše. Svi odgađamo važne stvari i postavljamo ciljeve tek kada dnevni ritam postane prestresan. No, zdravo je primijetiti kada se to dogodi i nešto poduzeti, jer nitko ne može napraviti promjenu osim nas samih. Ciljevi se neće magično materijalizirati sami od sebe. Moramo naučiti dobro upravljati svojim vremenom. Na primjer, ako ste odlučili pronaći vrijeme za hobi ili osobni projekt, ali ne znate odakle početi, možete isprobati metodu 10/10/10.

Što znači metoda 10/10/10?

Metoda 10/10/10 uključuje dijeljenje vašeg vremena dodijeljenog određenoj stvari u tri prozora od 10 minuta. Time se značajno smanjuje sklonost isprici da nemate vremena, a mozak puno bolje reagira na pauzu od samo 10 minuta. Ponavljajući pauzu 3 puta dnevno tijekom 7 dana, gotovo ćete magično uspjeti dobiti 3 i pol sata samo za vas!

Za što možete koristiti metodu 10/10/10?

Ukratko, za gotovo sve. Ako se želite početi baviti nekom tjelesnom aktivnošću, a godinama vam to ne polazi za rukom, poslužite se ovom metodom. Umjesto 30 minuta treninga, počnite s 10 minuta dnevno. Možete pročitati nekoliko stranica knjige u samo 10 minuta. Tako nećete biti prekinuti u svakodnevnoj rutini, već ćete samo uzeti kratku pauzu da se osvježite i radite ono što volite. Slično, desetominutna metoda može se primijeniti i na kućanske poslove. Na primjer, možete odvojiti 10 minuta da brzo pospremite dnevnu sobu ili operete nekoliko suđa u kuhinji. Tako ćete na kraju dana provesti pola sata radeći naporne aktivnosti koje sada više ne trebate. Kao rezultat toga, možete uživati u večeri!

Možete li primijeniti metodu na 3 različite stvari?

Naravno! Ako imate nekoliko stvari na popisu i ne možete se odlučiti što odabrati, možete se odlučiti za 3 aktivnosti za koje želite da imate više vremena. Možete odvojiti 10 minuta za svoju rutinu njege kože, još 10 minuta za uživanje u brzom obroku i još 10 minuta za čitanje.

Dodatni savjet: Možete započeti s nekom od aktivnosti ujutro, tako da kada sjednete za stol budete ispunjeni i motivirani nastaviti istim tempom. Primijetit ćete kako ćete navečer već poželjeti odraditi zadnjih 10 minuta i završiti dan zadovoljni!

Mora li biti točno 10 minuta?

Nije potrebno. Metodu 10/10/10 možete prilagoditi svom životnom stilu. Možda ćete u nekom trenutku moći rezervirati termine od 15, 20 ili samo 5 minuta. Slušajte svoj unutarnji ritam. Najvažnije je pokušati i početi. Dosljednost će vam na tom putu iznimno pomoći!

Izvor: Sensa.mondo.rs