Stručnjaci se slažu kako je upravo šećer sastojak kojega bismo trebali svesti na minimum. Naravno, najbolje je potpuno ga izbaciti iz prehrane, ali i minimaliziranje njegova unosa može pružiti različite benefite za naše zdravlje.

Evo čemu doprinosi izbacivanje šećera iz svakodnevne prehrane.

1. Kontrola tjelesne težine

Smanjenje unosa šećera može pomoći u gubitku viška kilograma ili održavanju zdrave tjelesne težine. Šećer je visokokaloričan, a često se nalazi u hrani s niskom nutritivnom vrijednošću, što može dovesti do prejedanja.

2. Bolja regulacija šećera u krvi

Izbacivanje šećera može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi, što je posebno korisno za osobe s dijabetesom ili preddijabetesom. Nagli skokovi i padovi šećera u krvi mogu dovesti do osjećaja gladi i umora.

3. Poboljšanje zdravlja srca

Smanjenje unosa šećera može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Prekomjerna konzumacija šećera povezana je s povećanim rizikom od visokog krvnog tlaka, upala i raznih srčanih problema.

4. Smanjenje rizika od karijesa

Šećer je glavni uzročnik karijesa jer bakterije u ustima koriste šećer za proizvodnju kiselina koje oštećuju zubnu caklinu.

5. Poboljšanje raspoloženja i energije

Prekomjeran unos šećera može dovesti do brze promjene razine energije i raspoloženja. Izbacivanje šećera doprinosi održavanju stabilnije razine energije tijekom dana.