Azija je poznata kao prostor u kojemu je prisutna posebno cijenjena kultura ispijanja čaja. Osim općenito zdravoga načina života i korištenja adekvatnih kozmetičkih proizvoda, upravo su čajevi od specifičnih biljaka također doprinijeli njihovu mladenačkome izgledu. Jedna od posebnih vrsta čajeva je lotosov čaj. Naime, smatra se da su ga voljele čak i žene u vijetnamskoj kraljevskoj palači, a osobito je bio drag kineskoj princezi Yang Gui.

Što je čaj od lotosa?

Čaj od lotosa najčešće se priprema sušenjem lišća lotosa, a odlikuje ga blaga aroma. Osim što izbacuje višak vode iz organizma, pomaže i kod probave. Također regulira rad probavnog trakta i doprinosi održavanju zdravog probavnog sustava.

Osim toga, šalica lotosovog čaja može djelovati kao regulator psihičkog i fizičkog stresa te pomaže u smanjenju napetosti. Većina ljudi pije čaj od lotosa prije spavanja, jer osigurava bolji san, a ujedno pomaže da se sljedeće jutro lakše probudite. Među Vijetnamkama je popularan kao 'čaj koji uljepšava', jer navodno održava kožu lijepom, a utječe i na mršavljenje. Upravo zbog bogatstva antioksidansima naziva se i 'eliksirom mladosti'.

Kako konzumirati čaj od lotosa?

Uključivanje čaja od lotosa u vašu dnevnu rutinu odličan je način da se dodatno brinete o sebi. Obavezno ga popijte kada ste pod stresom ili nakon obilnog obroka.

Postoje 3 vrste lotosovog čaja.

  • Lišće lotosa se suši i pravi čaj, a u ovom obliku pomaže kod mršavljenja.
  • Čaj od cvijeta lotosa poznat je po specifičnom mirisu.
  • Čaj od sjemenki lotosa dobiva se sušenjem jezgre sjemenke lotosa i izrazito je gorak.

Izvor: Zadovoljna.rs