Prepoznati toksično ponašanje partnera izuzetno je težak i emotivno razarajuć trenutak, ali ono što je još kompliciranije jest stavljanje točke na 'i' lošem odnosu. Ipak, toksični partneri ni onda ne prestaju sa svojim uhodanim obrascima ponašanja, piše Hack Spirit.

Ovo je 5 najčešćih taktika toksičnih partnera.

1. Gaslighting

Jedna od najčešćih taktika otrovnih muškaraca je gaslighting. Izraz 'gaslighting' potječe iz filma Gaslight iz 1944., gdje glavni lik manipulira svojom ženom da povjeruje da gubi razum. U stvarnom životu, toksični partneri koriste sličnu strategiju. Kada ostanete pri svome, otrovni partner može dovesti u pitanje vaše pamćenje ili percepciju stvarnosti. Mogli bi odbaciti vaše osjećaje i iskustva, inzistirajući na tome da 'pretjerano razmišljate' ili 'pogrešno shvaćate' stvari.

Ova psihološka manipulacija osmišljena je kako bi vas natjerala da sumnjate u sebe, navodeći vas da preispitujete vlastitu prosudbu, pa čak i zdrav razum. Prepoznavanje ovakvog ponašanja prvi je korak u pružanju otpora. Ključno je ostati utemeljen u vlastitoj stvarnosti i vjerovati svojim instinktima. Zapamtite, nitko nema pravo redefinirati vaša iskustva ili osjećaje.

2. Prebacivanje krivnje

Umjesto da priznaju svoje postupke, toksične osobe odmah započinju s prebacivanjem krivnje. Često kažu da ih gnjavite oko trivijalnih stvari, a kada to ne biste napravili, ni oni ne bi reagirali na krivi način. U biti, učinit će sve kako biste njihovo ponašanje smatrali vlastitom krivnjom.

Ipak, to je samo pokušaj skretanja pozornosti s njihovih postupaka. Ključ za rješavanje ove taktike je pravilno definiranje njihova ponašanja – odbijanje preuzimanja odgovornosti. Ne dopustite im da skrenu pažnju ili se opravdavaju. Čvrsto držite svoje razumijevanje situacije i ne dopustite im ponovno pisanje priče.

3. Emocionalno povlačenje

Toksični pojedinci često koriste emocionalno povlačenje kao taktiku manipulacije. Kada se nametnete, oni bi mogli odgovoriti distanciranjem ili neodgovaranjem. Ovaj tihi tretman je oblik kazne osmišljen da se osjećate krivima jer ostajete pri svome. Zapravo je češće nego što većina ljudi misli.

Poznavanje ove taktike može vam pomoći učinkovitije držati svoj položaj. Zapamtite, svatko ima pravo izraziti svoje osjećaje bez straha da će biti isključen.

4. Prijetnje i ultimatumi

Kada otrovni muškarci osjete izmicanje kontrole, često pribjegavaju prijetnjama i ultimatumima. To može varirati od prijetnji prekidom veze do suptilnijih prijetnji poput nagovještavanja da će vas prestati podržavati na neki način. To je očajnički pokušaj ponovnog preuzimanja kontrole tjerajući vas da se bojite posljedica zauzimanja za sebe.

Morate shvatiti da svaki odnos koji od vas zahtijeva potiskivanje svojih osjećaja ili potreba radi održavanja mira nije zdrav. Nikada se ne biste trebali osjećati ugroženo zbog traženja svojih prava i granica.

5. Omalovažavanje i ismijavanje

Kada se suprotstavite toksičnom partneru, on vas može omalovažavati ili ismijavati kako bi potkopao vaše samopouzdanje. Mogli bi ismijavati vaša uvjerenja, vrijednosti ili čak vaš izgled. Ova se taktika koristi kako biste se osjećali malima i beznačajnima, zbog čega bi vam bilo teže ostati pri svome.

Nitko vas nema pravo ponižavati ili omalovažavati. Vaša mišljenja i osjećaji su valjani i zaslužuju poštovanje. Prepoznavanje ovakvog ponašanja kao onoga što jest – oblik kontrole – može vam pomoći oduprijeti se njegovom utjecaju.