101-godišnji neurolog Howard Tucker podijelio je svoje tajne kako živjeti dug i sretan život - uključujući zanimanje za svoju obitelj i posao te nastavak produktivnosti. Tucker svoju dugovječnost uglavnom pripisuje uživanju u poslu i odnosima, kao i nekim životnim odabirima kao što je umjerenost u svemu, vježbanje nekoliko puta tjedno i nepušenje cigareta, navodi Business Insider.

Također, genetika vjerojatno igra ulogu u njegovom dugotrajnom kognitivnom zdravlju i oštrini: "Genetika je prednost, ali ništa više od toga." Također, istraživanja pokazuju da bi integriranje svakodnevnih zdravih navika moglo produžiti naš život čak i do 20 godina.

Ovo su 3 tajne dugog života ovog poznatog neurologa.

1. Produktivnost kao osnova vitalnosti

Tucker kaže da većinu uobičajenog dana provodi radeći. Ujutro odlazi u obilazak bolnice, a poslijepodne radi iz ureda prije nego što se vrati kući kako bi uživao u večeri čitanja ili uživanja sa svojom ženom.

"Mislim da je mirovina i dalje neprijatelj dugovječnosti", rekao je. Tucker kaže da je ključno ostati zainteresiran za svijet dok starimo, a kao odličan način za to navodi obavljanje posla u kojem uživamo. Volontiranje također može poslužiti istoj svrsi, jer pomaže u održavanju interesa za svijet i očuvanju vitalnosti.

2. Očuvanje mladenačkog duha

Tucker zadržava mladenački stav i uvijek kuje planove koji ga uzbuđuju; na primjer, želi ići planinariti u Alpe. Rekao je da je imao prijatelje koji su sebe smatrali starima iako su bili istih godina kao on - i umrli su ranije. "Zapravo mislim da ću živjeti zauvijek. Znam da to nije stvarnost, ali nemam straha od smrti", rekao je.

Oba su mu roditelja birala prijatelje koji su bili mlađi od njih, a kaže da je to nešto što je i on izabrao. Uz osobe mlađe po duhu ili godinama, zaista je lakše živjeti lagodno i neopterećeno.

3. Ništa bez fizičke aktivnosti i prisnih odnosa

Osim što svaki dan ustaje i ide na posao, Tucker također vježba nekoliko puta tjedno. Za zdrav duh zaista je važno kreirati i zdravo tijelo – jedno bez drugoga ne postoji.

Jedina osoba bez koje Tucker kaže da ne može živjeti je njegova žena. Kao i njegovi mlađi prijatelji, on također ima veliku obitelj i kaže kako istinska uživa u svom obiteljskom životu.