„Koji je smisao i svrha svega?“ rečenica je koju često čujemo u kolokvijalnim razgovorima, ali i u ozbiljnim poslovnim te inim temama koje se isprepliću kroz naš život.

Danas, možda više nego ikada, sve više pažnje obraćamo na sebe, svoje vrijeme, aktivnosti koje činimo, ljude s kojima se družimo, poslove koje obavljamo i u svemu tražimo neki smisao i svrhu. No, znamo li uopće koja je razlika između tih, naoko sličnih pojmova?

Razlika između smisla i svrhe može biti jedva vidljiva i izuzetno suptilna i često se pojašnjava na sljedeće načine:
Kad objašnjavamo što je svrha, mislimo na cilj, razlog postojanja nečega ili nekoga. To je ono „nešto“ što pojedinac istražuje, želi dosegnuti, ostvariti kako bi se osjećao ispunjeno, svrhovito, relevantno.

Međutim, smisao se odnosi na dublje značenje ili razumijevanje nečega jer, tu govorimo o subjektivnom dojmu, odnosno našoj osobnoj interpretaciji onoga što se događa, što nam daje osjećaj iznutra, što nas pokreće kako bismo i dalje ustrajali u ispunjenju svoje svrhe.

Tako, na primjer, osobno, svoju svrhu vidim u prenošenju znanja, kroz pomoć drugima. Dok smisao pronalazim u osjećaju zadovoljstva ili ispunjenosti koje doživljavam kada vidim pozitivne promjene koje sam kroz svoje činjenje izazvala u životima drugih.

Važno je istaknuti kako se naša svrha mijenja kroz vrijeme. Kako prikupljamo različita iskustva i njima obogaćujemo svoj život, tako i naša svrha dobiva nove oblike i smjernice, a samim time mijenja se motivacija spram cilja kojeg si zadajemo. U isto vrijeme, naš smisao u svojoj bazi ostaje isti- unutarnje ispunjenje, prožeto novim osjećajem zadovoljstva i sve većim volumenom emocija koje po putu ostvarenja svoje svrhe sve više upoznajemo i integriramo u svoje biće.

No, koliko god ti pojmovi bili naša svakodnevnica, koliko god ih često koristili, nađemo se ponekad u zamci te se izgubimo u vrtlogu života i tada ujedno gubimo pojam o našoj svrsi… Život postaje začarani krug u kojemu se vrtimo i ne znamo izaći iz njega, a vrijeme teče i teče, ne čekajući ikoga, pa tako ni nas.

Što tada možemo učiniti za sebe i kako ponovo pronaći svoju svrhu? Postoji niz alata i metoda koji mogu pomoći u otkrivanju svrhe, a ovdje ću navesti samo neke od njih:

Samoispitivanje: Vođenje dnevnika - po mogućnosti u rano jutro, dok nam um još nije zaglušen bukom izvana kroz kojeg sami sebi postavljamo pitanja o vlastitim vrijednostima, strastima, interesima i ciljevima koji bi nas trebali dovesti do odgovora što nas ispunjava i što smatramo važnim u svojem životu.

Meditacija i mindfulness:redovita praksa meditacije i mindfulnessa može nam pomoći u stvaranju prostora za introspekciju i osvještavanje vlastitih misli, osjećaja, želja, zaboravljenih snova… svega onog što se neminovno pojavljuje kao odgovor u nama čim se umirimo i odmaknemo od svih distrakcija.

Razgovor s terapeutom ili coachem: uz stručnu osobu i ruku koja nas vodi u ovome procesu osjećamo podršku i olakšano nam je stvaranje spoznaja kada su nam prava pitanja postavljana od strane osobe kojoj vjerujemo i za koju osjećamo kako nam može pomoći u razumijevanju dubljih potreba i želja.

Testovi osobnosti i vještina: Postoje mnogi testovi osobnosti i vještina koji mogu pružiti uvid u naše preferencije, talente i sklonosti, što može biti korisno u pronalaženju područja u kojima se osjećamo svrhovito. Ovo se najčešće koristi kod potrage za profesionalnim usmjerenjem i istraživanju osobnih ekspertiza na nekom određenom polju.

Razgovor s mentorom ili inspirativnim osobama: ponekad razgovor sa osobama koje su već pronašle svoju svrhu ili su inspirativne, može pružiti korisne uvide i perspektive.

Aktivnosti koje vas ispunjavaju: ako smo se izgubili, ako smo uz svrhu izgubili i pojam o vlastitim vrijednostima te životu općenito, jedan od najboljih načina za povratak sebi i putu pronalaska svrhe je volontiranje i/ili potraga za novim hobijem koji itekako može pomoći u osjećaju svrhe pružanjem prilike za iskustvo radosti, postignuća i povezanosti s drugima.

Svaka od ovih akcija koju poduzmemo, neminovno će nas mijenjati kroz vrijeme, dajući nam osjećaj smislenosti iz kojeg će se kad-tad roditi ideja, opcija i mogućnost da nam naša svrha postane jasna, vidljiva i, poput slike, bistra pred našim očima.
Važno je biti otvoren za istraživanje i eksperimentiranje s različitim metodama kako biste pronašli onu koja vama najbolje odgovara.

Vodite se svojim osjećajima, osluškujte vaše emocije, vaše tihe znakove koji vas uvijek vode pravim putem, upravo tamo gdje trebate biti, kako biste otkrili još jedno novo iskustvo, još jedan dar ovog prekrasnog života i smisla kojeg nam otkriva na svakom koraku.