Prema Jungovoj psihologiji arhetipovi predstavljaju univerzalne obrasce i slike koje su dio kolektivnog nesvjesnog. Ova misao zasnovana je na vjerovanju kako se arhetipovi nasljeđuju po istom principu kao i instinktivni obrasci ponašanja.

Razumijevanje i prihvaćanje ženske suštine ključno je za otključavanje punog potencijala i življenje ispunjenog života. Kao predstavnici karakteristika koje su prisutne u svim ženama, arhetipovi pomažu razotkriti ju kroz identifikaciju onog koji je dominantan. Time se stvara prilika za uviđanjem individualnih snaga, slabosti te težnji unutar odnosa.

LJUBAVNICA

Ona je senzualna, emocionalna, magično privlačna. Obiluje životnom silom i kreativnošću. Prisutna je u svojem tijelu, osjeća ga i vlada njime. U doticaju je s unutarnjom božicom i zna koristiti vlastitu seksualnu energiju. Graciozna je i komunikativna te lako stvara konekcije.

Valja uzeti u obzir kako njena uloga nije samo ona ljepote jer riječ je o arhetipu koji cijeni vlastite vrline i vješto ih prezentira te kroz takav način podupire i živi slobodu.

NJEGOVATELJICA / MAJKA

Brižna je i velikodušna. Suosjećajna i ljubazna. Njezine vještine i žar počivaju u brizi prema drugima. Premda se često naziva Majkom, njezina uloga više je od toga i ne mora biti nužno biološka. Ispunjena je ljubavlju koju mora dijeliti, kojom bdije i skrbi.

Sposobna je ni iz čega stvoriti konkretno. Ne posustaje niti odustaje. Vjeruje u ljepotu unutar svih i omogućava procvat izgubljenim slučajevima. Snažno je povezana s prirodom i Zemljinim ciklusima.

BUNTOVNICA

Probuđena, neukrotiva duša koja je vrlo odlučna. Snažno je povezana s intuicijom, a iz nje izbija samouvjerenost. Ne boji se budućnosti i izazova jer vjeruje u vlastite sposobnosti te zna što želi. Uživa u samoći i posvećuje svoje vrijeme i napore unutarnjem zadovoljstvu.

Njezina je zaštitnica hinduistička božica Kali pa je sklona nepredvidljivosti i destrukciji.

DJEVICA

Ispunjena je pozitivnom, gotovo naivnom životnom energijom i spremna je osvojiti svijet koji ju još nije progutao, ostavio tragove ružnih uspomena. Ne posustaje od ideala, a vrlo je opuštena u svojoj ulozi i koži. Iskrena je prema sebi i ostalima jer je svjesna svojeg identiteta i ne želi ga mijenjati.

Odražava se u ženama u mladosti ili kao potpora tijekom započinjanja novih pothvata, a kako bi ponudila želju za realizacijom i inspirirala pozitivnom perspektivom budućnosti.

UČENJAKINJA

Izvor mudrosti, znanja i iskustva. Zrači smirenošću i iskrenošću. Samosvjesna je i u dodiru s vlastitom intuicijom. Ne teži uspoređivanju s drugima i vjeruje u sebe. Nudi znanje s drugima i usmjerava prema njegovom izvoru. Razumije svoju moć i ništa ju ne može umanjiti.

ISTRAŽIVAČICA

Slobodoumna je i živi prema vlastitim pravilima i uvjetima. Nastoji ostvariti sve ciljeve koje si samostalno postavlja, a u tome je uspješna jer je obavijena hrabrošću i natjecateljskim duhom. Njezino je samopouzdanje zavidno, a sama je svjesna neovisnosti koju si omogućuje upornim radom.

Za osjećaj potpunosti nije joj potreban partner jer ne voli kontrolu niti podilaženje ičemu što joj ne odgovara. Braniteljica je drugih, a najbolje se osjeća u prirodnom okruženju.

VLADARICA

Ističe se iz masa kao prirodni vođa. Sposobna je brzo i spretno reagirati te motivirati ostale na ostvarenje potencijala. Njezine riječi pružaju utjehu i otvaraju poglede na svijet. Prihvaća odgovornost za sebe i druge kao osnovnu dužnost, gotovo životni poziv.

Suprotnu mišljenjima mnogih, ne čini to iz sebičnosti već potrebe. Sposobna je donositi zdrave, konstruktivne odluke za sebe, ali i ostale u svojoj okolini. Iznimno cijeni vlastiti razvoj i uvijek traži više odgovora i znanja te se ne srami tražiti savjet od upućenijih.

Ovih sedam arhetipa ogledala su ženske snage, mogućnosti i upornosti. Ukazuje na alate koji su nam dostupni kako bismo uistinu ugledali vlastite vrijednosti, kao i one žena oko nas, u različitim periodima života. U svakom od njih leži snaga, koja se nudi, kao inspiracija i vodič svakoj od vas.