Niti jedan odnos nije u svakom trenutku idealan. To je činjenica. Ali, ona ne znači kako se zdravoj vezi ne treba težiti i kako se treba zadovoljiti situacijom koja vam ne odgovara. Svatko od partnera prolazit će kroz određene nedoumice, ispoljavati frustracije…no, postoje prihvatljivi načini neslaganja te oni koji ne pripadaju pojmovima poput ljubavi, sklada i predanosti.

Nakon inicijalnog zaleta, gotovo opijenosti upoznavanjem druge osobe, mnogi se nađu razočarani dubljim otkrivanjem partnerovih slojeva. Gubi se konekcija, dolazi do sukobljavanja potreba i stvarnosti. Počinje se shvaćati kako odnos ne odgovara barem jednoj osobi. Ponekad se znakovi pokazuju suviše suptilno da bi se uopće registrirali, a kada se upali alarm može biti prekasno jer veza je već usmjerena ka toksičnosti ili ovisnosti. Kako ih onda prepoznati?

Prvenstveno je potrebno vjerovati svojem osjećaju. Upitati se jeste li uistinu zainteresirani za osobu s kojom ste u vezi? Iz kojih ste razloga uopće vezani te zašto vam to ne odgovara? Ako niti jedno od vas nije spremno ili voljno funkcionirati na sljedeće načine, tada je sigurno kako se ne nalazite u kvalitetnom odnosu, koji oboje zadovoljava.

KOMPROMIS

Možda i niste ljubitelj ove riječi, ali ona je ključ uspješnih veza. Ne znači umanjivati sebe, već uvažavati oboje. Individualne potrebe uvijek su prisutne u odnosu i trebaju biti izražene, ali i shvaćene. Ne treba očekivati savršenu usklađenost partnera. Treba ipak znati primijetiti važnosti i potrebe, osluškivati ih i djelovati prema njima. Kako je jednom partneru potrebna pažnja i razumijevanje tako je i drugom. Nedostaje li takva komunikacija u vašem odnosu te volja za nadograđivanjem, tada je sasvim sigurno riječ o osobi koja ne cijeni ono što trenutno ima te pokazuje kako nije voljna uložiti vrijeme i trud kako biste se zajedno razvijali i podupirali.

RASPRAVA

Točno, nije riječ o svađi već mogućnosti artikuliranja vlastitog mišljenja. U zdravom odnosu morate imati priliku izreći svoje stavove i potrebe, a ujedno je korisno biti, na neki način izazvan. Naime, čak i ako se partner ne slaže s vama, razgovor koji potiče vaše promišljanje i sagledavanje novih dimenzija unaprjeđuje oboje jer, omogućuje vam nova saznanja i perspektivu. Ako izazivate jedno drugo na pozitivan, motivirajući način, svakako imate dobar temelj jer to znači kako jedno drugome dajete slobodu biti onakvima kakvi uistinu jeste. Ne želite mijenjati ili oblikovati drugu osobu već poduprijeti, djelovati recipročno.

PRISUTNOST

Osim komunikacije iznimno je važno znati kako je partner uz vas, podupire vas i njeguje vaš osobni razvoj. Ne sumnja u vaše sposobnosti, dapače, pronalazi načine kojima na njih ukazuje čak ako i sumnjate u sebe. Ne zaboravlja na ono što vam je važno i sluša ako imate potrebu podijeliti određenu frustraciju ili strahove. Potom vam pomaže pronaći rješenje bez igranja uloge junaka. Nudi savjete, ali prepušta vama odluku te vam dopušta učiniti isto u suprotnoj situaciji. Ne bježi od svojih osjećaja i dijeli ih. Shvaća kako je veza zajedničko ulaganje.

Počiva li vaš odnos na ova tri temelja, tada je riječ o kvalitetnoj vezi koja nudi priliku širiti svoje zajedničke vrijednosti i koristiti oba partnera kao sistem potpore i razumijevanja.