Emocionalna, fizička i psihološka bliskost, objedinjena riječju „intimnost“, nužna je osnova partnerskih odnosa, a njezin nedostatak postaje izvor problema kojih ih narušavaju. Mnogi parovi u tom se trenutku odlučuju na stručnu terapiju, kroz koju pokušavaju podijeliti svoje potrebe i pronaći negativne uzorke koji se isprepliću kroz njihovu svakodnevicu. Ovaj članak u fokus stavlja osnovne razloge izostanka fizičke intimne bliskosti.

Prema iskustvu stručnjaka, terapeuta centra za pomoć Safe Place Therapy, fizička intimnost objedinjuje dijeljenje fizičke nježnosti i seksualne aktivnosti. Parovi koji doživljavaju njezin gubitak, uglavnom osjećaju nedostatak seksualne želje, imaju poteškoće u postizanju ili održavanju tjelesnih funkcija ili su pak nezadovoljni svojim seksualnim iskustvima.

Jedna od najčešćih pojava disfunkcije para jest upravo zanemarivanje nježnosti. Mnoštvo je različitih izvora i faktora ovog stanja. Od stresa, uzrokovanog pretrpanim rasporedima, a što izaziva mentalnu iscrpljenost i udaljavanje, do jednostavno osjećaja prevelikog umora. U tim je situacijama partnerima pojedinačno teško pronaći motivaciju za podizanje vlastite osobe pa zbog toga posustaju te gube doticaj s drugom osobom u vezi. Opterećenje zahtijeva vrijeme za sebe, ponovni pronalazak smisla i motivacije, a što se dulje odgađa učiniti to, veza se više narušava. Premda nije jednostavan korak, važno je naučiti prioritizirati odnos. To nikako ne znači zanemariti sebe, ali valja pokušati pronaći ravnotežu između posvećivanja vremena fokusu na sebe, a zatim isto vrijeme darovati partneru.

Moguće je razviti različite seksualne potrebe i želje, a što uvelike utječe na učestalost intimnih odnosa. Pojava nerazmjernih očekivanja dovodi do osjećaja frustracije i razočaranja jer, u konačnici, nije riječ samo o potrebi jednog, već oba sudionika u vezi. Ponekad jedan partner neke radnje smatra sramotnima ili jednostavno nije dovoljno educiran ili otvoren za njih. Stoga je od iznimne važnosti definiranje očekivanja i pojašnjenje želja. Razgovor je apsolutna osnova zahvaljujući kojemu se uspostavlja razumijevanje i širenje vidika. On treba biti smiren i otvoren, a svaka strana treba imati otvoren um i biti spremna slušati.

Sram je također važan faktor. Problemi sa seksualnom izvedbom, uključujući i osjećaj boli, pojedinca mogu potpuno zatvoriti i ubiti potrebu za odnosom. Kako bi se ovaj problem riješio, potrebno je partneru prići strpljivo i dati potporu. Moguće kako je riječ o zdravstvenim problemima stoga nikada nije loše potaknuti partnera na određene pretrage, naravno, kada za to pokaže spremnost.

Niska seksualna želja, točnije nedostatak libida, jedan je od učestalih problema mnogih parova. Osim stresa, razlog za njegov pad često proizlazi iz stresnog okruženja, hormonalnih promjena ili korištenja lijekova. U tom slučaju, nužno je potražiti medicinsku pomoć.

Dok mnogi ne vole govoriti o ovim problemima, a posebice suočiti se s njima, dobro je znati kako postoje načini za njihovo razrješenje. Oni ne moraju biti uobičajena pojava niti ugrožavati vaš odnos. Sasvim je normalno pričati o tome, dapače zdravo je. Najčešće je ključ upravo u komunikaciji jer vaš partner ne može uvijek znati kroz što prolazite i što vam je potrebno, ako to i ne iskažete. Stoga, prije no što dopustite frustracijama kontrolu nad sobom i odnosom, pokušajte pokrenuti razgovor.