Fascinantno je kroz koliko izazova tijelo prolazi, kako se s godinama mijenja. I, dok postoje vjerovanja kako prolaznost vremena donosi gubitke, ono također nudi određene slobode. Prihvatili ste jedno drugo. Uz sve mane, ali i ljepote koje promjene donose. Naučili ste prepoznati svoje potrebe te usvojili znanje kako ih zadovoljiti. Isto vrijedi i za intimne odnose koji, usprkos sumnji mnogih, mogu postati kvalitetniji no prije.

„Kao mlađa vodila sam se često idejom o prednosti fizičkih potreba. Kako svojih tako i partnerovih“, govori Marijana (62) dodajući kako se „iznenadila što neke promjene koje su se događale u mom tijelu, nisu nužno kasnije utjecale na moju potrebu za intimom ili sposobnost. Dapače, dogodilo se nešto mnogo ljepše – stvorila se jedna nova spona jer se promijenio naš pristup jedno drugome, postao je gotovo duhovan.“

No, mnogi ne uspijevaju doći do ovakvog iskustva i trenutka jer se samocenzuriraju, koče. Čini se kako postoji određeni, prešućeni zapis koji ističe kako intima više nije potrebna ili se treba pretvoriti u sram, što godine više odmiču. Potrebna je volja. Spremnost na oslobođenje i prilagodbu. Izlazak iz zone komfora. Prihvaćanje sebe kao jedinke koja raste i prihvaća nove linije i vizure tijela. Bitno je naime, prepustiti se, ali i djelovati.

Razgovarajte s partnerom

Prvo i, osnovno pravilo, svakog uspješnog odnosa je razgovor. Između vas više ne bi trebali postojati tragovi srama ili sumnje. Normalno je kako se oboje suočavate s određenim aspektima ulaska u zreliju dob, ali i dalje ste prisutni u odnosu. I dalje ste si potpora. Stoga je nužno otvoriti se i dijeliti svoje stanje i proces koji osjećate baš kao i potrebe koje imate. Objasnite što vam nedostaje, svoje ideje, ali dopustite i partneru isto.

„Neke moje prijateljice oduvijek se, ne znam, boje pričati sa mnom o tome, a kamoli s partnerom. Moguće kako je riječ o neugodi koja je duboko ukorijenjena u nama, ali meni je lakše ako suprugu dam do znanja kako sam raspoložena, a cijenim i kad on učini isto“ objašnjava Marijana.

Iskušajte nešto novo

Nikada nije kasno istražiti nove stvari. Važno je imati zdrave navike, ali u odnosu s partnerom mogu se pretvoriti u tihog ubojicu emocionalnih i fizičkih potreba. Već ranije naveden razgovor omogućit će vam jasniju viziju za stvaranje liste onoga što biste voljeli iskusiti. Možda je dovoljno tek sugerirati oblik opuštanja u kojemu ranije niste zajedno uživali. Odvojite vrijeme samo za dodir. Istražite se ponovno.

Koristite lubrikante

Menopauza uzrokuje prirodni pad razine estrogena, a što može rezultirati suhoćom. Kako bi se izbjegla bol ili neugoda i nastavila potrebna hidratacija, potrebno je koristiti lubrikante ili pak koristiti lokalni estrogen kako bi se omogućilo obnavljanje i održavanje kože. No, valja istaknuti, kako se o svemu najbolje savjetovati sa stručnjakom.

Vježbajte i hranite se zdravo

Očekivan savjet, ali vrlo efektan. Osim što održava mišiće, poznato je kako vježbanje utječe na poboljšanje raspoloženja, posebice ako rezultate primjećujete na svojoj liniji te ju održavate. Nemoguće je izbjeći činjenicu kako tijelo stari, ali ono i dalje zahtjeva njegu jer vas nosi kroz daljnji život. 

Ženama se također preporučuju Kegelove vježbe koje jačaju mišiće zdjeličnog dna. Pravilan način njihova izvođenja pronaći ćete u našem ranije objavljenom tekstu, na ovoj poveznici.

Ujedno uravnotežena prehrana i vježbanje mogu biti dio koji dijelite s partnerom. Obavite zajedno kupovinu namirnica, istražite nove recepte i podijeliti poslove. Svakoga se dana možete iznenaditi nečim novim te proširiti znanje jedno o drugome čak i ako mislite kako već sve znate. Šetnje ili vožnja biciklima također su radnje koje možete činiti zajedno, a razgovori koje tijekom njih vodite mogu dodatno pridonijeti buđenju potrebe za intimom.

Pred vama je period života koji uistinu nudi slobodu. Njime više ne vladaju mišljenja drugih niti osjećaj sumnje. Samo vi i vaša želja za obogaćivanjem svakodnevice. A, uz ove savjete i njene intimne komponente.