Svakog dana doživljavamo niz emocija, neke otvoreno iskazujemo, a neke čuvamo u sebi, potiskujemo. Međutim, kad su u pitanju duboko ukorijenjene i skrivene emocije, one mogu tinjati ispod površine, utjecati na kvalitetu našeg života, odnose, poduhvate.

Prema psihologinji Nicole Beurkens, postoji jedna emocija koja može najviše i na duže staze utjecati na stanje vašeg uma i način na koji funkcionirate. Na pitanje koju emociju je najteže kontrolirati, doktorica je rekla - sram. Za portal mbg objasnila je kako je više puta u svojoj karijeri sretala ljude koji se suočavaju sa "spiralom srama" i identificiraju s tim osjećajem.

"Mislim da je stid ili sram najteža emocija s kojom se ljudi mogu nositi jer je tako duboko ukorijenjena. To je podmukla emocija. Sram je ukorijenjen u toliko mnogo aspekata - kako netko promatra sebe i osjećaje koja ima prema sebi i drugim ljudima, te kako oni doživljavaju stvari koje su im se dogodile", objasnila je psihologinja.

Također, sram je teško razumjeti koliko ga se i osloboditi. Otpuštanje srama počinje njegovim razumijevanjem, odnosno razumijevanjem svoje sjene. Oxfordski rječnik definira sram kao "bolan osjećaj poniženja ili uznemirenosti izazvan sviješću o pogrešnom ili glupom ponašanju", a vaša sjena su u suštini dijelovi sebe koje odbacujete.

Jedini način da se oslobodite srama jest da prihvatite sve dijelove sebe, čak i one koji vam se ne sviđaju. Ovo nije lak zadatak i uključuje mnogo samoprihvaćanja, pažnje, njegovanja ljubavi prema sebi. Ali kada počnete primjećivati kako sram upravljati vama, možete identificirati svoje okidače, ojačati svoj osjećaj samopouzdanja pozitivnim afirmacijama i razgovorom sa sobom i s terapeutom.

Svaki put kad poslušate sram, osnažili ste ga. Osvijestite da je ta situacija u kojoj ste osjetili sram iza vas, ne dozvolite da vam se negativna sjećanja stalno vraćaju. Osim priznanja odgovornosti, važno je da i pri pomisli na situaciju u kojoj osjećate sram, podsjetite sebe na sve dobre stvari koje ste učinili i zbog kojih možete biti ponosni.