Vedrana, kada se pronašla u neugodnoj situaciji, umjesto da preuzme odgovornost za svoje postupke, počela je vikati i svađati se. Bježala je od svojih osjećaja. Od nesigurnosti i straha koje je pokušala sakriti takvim ponašanjem. Kada viče na osobu nasuprot sebe, osjeća se snažno, da posjeduje kontrolu. Jer dopustiti sebi da osjeti te neugodne osjećaje, a pogotovo razumjeti ih, za nju je bilo previše izazovno.

Ali takav obrazac ponašanja može nam stvoriti probleme u odnosima.

U Vedraninom slučaju njeno ponašanje dovelo je do toga da se partner počeo ustručavati se u svojoj komunikaciji s njom. Promijenio je način ponašanja prema njoj. I to je dovelo do toga da su se udaljili.

Kako možemo regulirati svoje emocije?

Regulacija emocija je sposobnost da identificiramo emociju i upravljamo svojom reakcijom na nju. Postoje obrasci koje smo prisvojili kada je riječ o načinu na koji reguliramo svoje emocije, u Vedraninom slučaju to je bilo - vikanje na druge.

Ljudi koji razviju sposobnost regulacije emocija, osjećaju se zadovoljnije. Zdraviji su, imaju bolje odnose i više povjerenja u sebe.
Kada naučimo upravljati svojim emocijama, moći ćemo birati kako ćemo reagirati na prisutne emocije. 

Dubravka Fazlić
Privatni album Dubravka Fazlić, www.dubravkafazlic.com

Zato, kada osjetite da se javljaju osjećaji straha i nesigurnosti, umjesto da se prepustite izljevima ljutnje i iskaljujete se na drugima, pokušajte:

1. Imenovati senzaciju koju osjećate

Npr. Osjećam grč u trbuhu, težinu na prsima, srce mi jako udara.

2. Pokušajte imenovati emociju koja uzrokuje tu senzaciju:

Osjećam se anksiozno, osjećam kao da nisam dovoljno dobar upravo sada. (Pazite na razliku između „osjećam se...“ i „ja sam….“ Obratite pozornost na rečenice koje govorite sami sebi)

3. Obratite pozornost na disanje

Kada je emocija i dalje prisutna, stvorite siguran prostor za sebe da ju primijetite. Udišite i izdišite - neka udah bude nešto duži od izdaha. Možete i brojati u sebi. Usporenim disanjem reguliramo svoj živčani sistem.

I na kraju, ne zaboravite se brinuti o sebi:

- zapisujte svoje osjećaje (vodite dnevnik)
- recite si lijepu, nježnu riječ
- pružite sebi suosjećanje
- mazite ljubimca
- otuširajte se ili si napravite kupku
hodajte