Uvjerenja su važna jer nam kroje život, toliko su suptilna da ih ne primjećujemo jer su naša istina. Naše misli stvaraju svijet u kojem živimo. Postoji onoliko svjetova koliko ljudi ima u prostoriji. Svatko sa sobom nosi svoja iskustva i svoja uvjerenja i svatko doživljava i vidi svijet drugačije. Uvjerenja stvaraju perspektivu našeg svijeta. Daju nam da vidimo što je u svijetu moguće (predlažem vam da pogledate film Čovjek zvan Ove). 

Naša uvjerenja su veliki okvir oko promjena koje želimo napraviti. Kada želimo zadržati neko uvjerenje, nesvjesno ćemo pronaći način da zaustavimo put promjene. Kada radimo s limitirajućim uvjerenjima naš je cilj odmaknuti se od svog sadašnjeg stanja u ono stanje koje želimo. Prvi korak je da prepoznamo svoje limitirajuće uvjerenje, da se čujemo.

DUBRAVKA FAZLIĆ
Privatna arhiva Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica

Postoje tehnike kojima možemo propitkivati svoja uvjerenja. Kada čujete da ste izgovorili uvjerenje, propitkujte ga. Uzmite papir i olovku i odgovarajte na sljedeća pitanja:

Vjerujem li ja u to?
Zašto u to vjerujem?
Što bih željela vjerovati umjesto toga? 

Identifikacija željenog stanja drugi je važan korak. Jasan prikaz željenog ishoda. Kada jasno postavimo željeni rezultat, mehanizam promjene već je započeo. Na pravom ste putu! 

Postajemo svjesni svojih misli, riječi tako da uvedemo svjesnost ili mindfulness u svoj život. Više o mindfulness treninzima koje podučavam saznajte na www.dubravkafazlic.com.