Ovaj je članak izvadak iz knjige Atomic Habits, bestselera New York Timesa, autora Jamesa Cleara

Odnedavno se pridržavam jednostavnog pravila koje mi pomaže da prestanem odgađati i istovremeno mi olakšava da se držim dobrih navika. Želim ga podijeliti s vama kako biste ga mogli isprobati i vidjeti kako funkcionira u vašem životu. Najbolji dio? To je jednostavna strategija koja ne može biti jednostavnija za korištenje. Evo što trebate znati…

Pravilo 2 minute kaže: "Kada započnete s novom navikom, trebat će vam manje od dvije minute."

Vidjet ćete da se gotovo svaka navika može smanjiti u dvominutnu verziju:

"Čitajte svaku večer prije spavanja" postaje "Pročitajte jednu stranicu".
"Radite trideset minuta joge" postaje "Izvadite prostirku za jogu."
"Uči za ispit" postaje "Otvori svoje bilješke".
"Složi rublje" postaje "Složi jedan par čarapa".
"Trči tri kilometra" postaje "Zaveži tenisice".

Ideja je da svoje navike što lakše započnete. Svatko može meditirati jednu minutu, pročitati jednu stranicu knjige ili odložiti na mjesto jedan odjevni predmet. I, kao što smo upravo spomenuli, ovo je moćna strategija jer kada jednom počnete činiti pravu stvar, puno je lakše nastaviti s njom. Nova navika ne bi trebala biti izazov. Radnje koje slijede mogu biti izazovne, ali prve dvije minute trebale bi biti lagane. Ono što želite je "prijelazna navika" koja vas prirodno vodi produktivnijim putem.

Svoje ciljeve možemo rangirati na ljestvici od "vrlo lako" do "vrlo teško". Na primjer, trčanje maratona je vrlo teško. Trčanje 5 kilometara je teško. Hodanje od deset tisuća koraka je srednje teško. Hodati 10 minuta je lako. A obuvanje tenisica za trčanje je vrlo lako. Vaš cilj može biti trčanje maratona, ali vaša glavna navika je obuvanje tenisica za trčanje. Tako slijedite pravilo dvije minute.

Zašto pravilo 2 minute funkcionira

Ljudi često misle da je čudno biti potaknut čitanjem jedne stranice, jednominutnom meditacijom ili obavljanjem jednog poziva. Ali poanta nije učiniti jednu stvar. Poanta je svladati naviku započinjanja. Istina je da se navika mora uspostaviti prije nego što se može poboljšati. Ako ne možete naučiti osnovnu vještinu, nećete svladati sitnije detalje. Umjesto da pokušavate razviti savršenu naviku od samog početka, činite lakšu stvar dosljednijom. Morate standardizirati prije nego što možete optimizirati.

Ovo nije samo trik za olakšavanje navika, već zapravo idealan način za svladavanje teške vještine. Što više ritualizirate početak procesa, to je vjerojatnije da možete skliznuti u stanje duboke usredotočenosti koje je potrebno za velike stvari. Radeći isto zagrijavanje prije svakog treninga, lakše ćete doći u stanje vrhunske izvedbe. 

Strategije poput ove funkcioniraju i iz drugog razloga: one jačaju identitet koji želite izgraditi. Ako se pojavite u teretani pet dana za redom - čak i ako je to samo na dvije minute - jačate svoj novi identitet. Niste zabrinuti hoćete li doći u formu. Usredotočeni ste na to da postanete tip osobe koja ne propušta treninge. Poduzimate najmanju radnju koja potvrđuje tip osobe kakva želite biti.

Rijetko razmišljamo o promjeni na ovaj način jer smo obuzeti krajnjim ciljem. Ali jedan sklek je bolji nego ne vježbati. Jedna minuta vježbanja gitare bolja je nego ni jedna. Jedna minuta čitanja bolja je nego da nikad ne uzmete knjigu u ruke. Mnogo je bolje učiniti manje nego što ste se nadali nego ne učiniti ništa.