Starosti se pripisuju razmišljanja ispunjena strahom od nepoznanica, ali ona nudi pregršt bogatstva koja tek treba uvidjeti. Umireno, postepeno. Vodeći se činjenicom kako sreća ovisi o onome što si sami dopustite te perspektivom koja definira vaš unutarnji svijet.

Kao i godine do sada, starost nije samo jedna etapa. Ispunjena je izazovima i situacijama koji nude nove iskustva i saznanja. Ako ju, naravno, prihvatite i dopustite joj biti vašim navigatorom kroz nove svjetove. Mudriji, emocionalno stabilniji, slobodniji…ulazite u životni period koji vam nudi biti cjelokupna osoba, svjesna svojih postignuća koja ne moraju završiti. Imaju se priliku pretočiti u sfere koje ranije niste imali priliku istražiti, bez suvišnih sumnji.

Samoća

Jedna od prvih asocijacija. Izoliranost, napuštenost, usamljenost…riječi su koje odjekuju mislima većine pri pomisli na starost. No, samoća označava priliku za dublju konekciju sa sobom, a potom i onima koji su vam uistinu bitni. Starost ne trpi laž, samo iskrenost. Maske više ne postoje i jasno se odražavaju samo ona lica koja doprinose vašoj sreći. Samoća je stanje koje se bira. Ne bojte se oblikovati ju. Ne bojte se odmaknuti od onoga što vas više ne veseli ili ispunjava. 

Dosada

Isključivo osobni izbor. Postoje oni pojedinci koji odlaskom u mirovinu odustaju od života. Ništa im više nema smisla, pronalaze razloge za negativnost i sve gledaju samo kroz prizmu lošeg. Zašto biste bili među njima? Nakon toliko godina napokon imate vremena za sebe. Napokon nemate razloga za izgovore na temu izvršavanja određenih stvari, zbog nedostatka sati u danu. Napokon, imate priliku posvetiti se sebi, pronaći nove izazove i sadržaje pa čak i upoznati nove ljude. Dosada je samo u glavi i načinu na koji se programirate.

Osobna definicija

Nažalost, naše društvo i dalje voli definirati pojedince, dodjeljujući im nazive kojima ih se stavlja u određene sekcije. Koliko smo po tome striktni pokazuje i činjenica kako se npr. u bolnicama ženama iznad određenih godina dodjeljuje nadimak „baka“, a muškarcima „djed“. Ne samo kako je to uvredljivo (pogotovo za one koji nisu imali prilike postati bakom ili djedom) već individuu svodi samo na jednu funkciju. Zapamtite, više ste od titule koja vas želi definirati. Sami ste se godinama formirali i jedna riječ vas ne može obilježiti. Skup ste svojih vještina, saznanja i interesa. Prigrlite ih sada više nego ikada i ne svodite se na zadovoljstvo samo jednim izrazom.

Baš kao i Le Corbusier, podsjetite se koliko ste mladi.