O dugovječnosti Japanaca već se dugo priča i pokušava primijeniti nešto njihove mudrosti. S obzirom na to da ova zemlja broji izrazito veliki broj stogodišnjaka, izgleda kao da su pronašli tajnu vječne mladosti i recept za dug život. Zapravo njihov način života ne nudi ništa ekstravagntno ili revolucionarno, a kada ga pobliže sagledao uvidjet ćemo kako ga bez ikakvih problema možemo uvrstiti i u našu svakodnevicu.

 Tajni japanski trik u postizanju dugovječnosti sastoji se od samo 3 važna koraka!

1. Prehrana koja obiluje morskim plodovima

Kao i uvijek kada govorimo o zdravlju, prehrana je izuzetno važan segment. Japanci jedu puno ribe i drugih morskih plodova, a upravo ove namirnice obiluju omega 3 masnim kiselinama i visokokvalitetnim proteinima. U prehrani su im još zastupljene namirnice poput riže, algi i kiseli proizvodi koji su odlični za probavu. Prženu i masnu hranu jedu u malim količinama, a poznato je kako u Japanu ima izuzetno mali broj pretilih ljudi. To znači da održavaju zdravlje srca i krvnih žila čak i u starosti pa nemaju veliki problem s kardiovaskularnim bolestima. 

2. Kreiranje zdrave dnevne rutine

Svakodnevna rutina koja uključuje boravak na svježem zraku i odlazak u prirodu izuzetno je ljekovit način nošenja sa stresnim situacijama i zadatcima na poslu. Japanci su poznati kao veliki radoholičari, a upravo su zbog toga morali pronaći način za nositi se sa svakodnevnim izazovima. U Japanu druženje nije rezervirano samo za mlađe generacije, nego ćete u parkovima često vidjeti starije osobe kako provode zajednički vrijeme i razgovaraju. Većina Japanaca odlazi u krevet prije ponoći, a budi se zorom. Svoj ritam dugoročno održavaju kako im tijelo ne bi doživjelo šok učestalim mijenjanjem. 

3. Tople kupke

Još jedan važan segment očuvanja dugovječnosti kod Japanaca je njega, a ona često uključuje i tople kupke koje imaju raznovrsni spektar prednosti. Koriste javne ili privatne izvore tople vode, a upravo je ovaj ritual poznat po tome što smanjuje nagomilani stres i omogućuje opuštanje. Osim toga, pogoduje i očuvanju kože jer topla voda čisti pore i uklanja mrtve stanice kože. Jednostavno, pronašli su ritual kojemu se uvijek mogu prepustiti, a nudi raznolike benefite za njihovo zdravlje!