Možda vam se ne čini kao točan podatak, ali ključ za kvalitetan, sretan i ispunjen život, vrlo vjerojatno leži u načinu života Finaca. Možda nemaju priliku upijati sunčeve zrake koliko drugi, a možda su upravo surovi okoliš i zahtjevni uvjeti u njima potaknuli motivaciju i žudnju, koju su potom i realizirali. Želite li otkriti kako savladati izazove i unijeti sreću u svoj život, donosimo vam nekoliko tajnih receptura s finskim potpisom.

Prvenstveno se treba upoznati s pojmom imena „Sisu“, finskim pristupom koji se najčešće prevodi kao "snaga volje", "hrabrost", "upornost" ili "odvažnost". Duboko je ukorijenjen u finskoj kulturi i tradiciji, a označava sposobnost suočavanja s izazovima, prevladavanje teškoća uz pogled prema budućnosti, čak i u najtežim okolnostima. No, ne referira se samo na pristup pojedinca prema sebi, već i prema zajednici. Problematici koja se unutar nje ističe te individualne odgovornosti koja potiče na sudjelovanje u njezinom razrješenju. Time sreća nije samo dio života jednog, već čitavog društvenog okruženja.

Poznate finske saune simbol su zdravog života, ali predstavljaju i mentalitet jednakosti te slobode. Ulaskom u prostor saune zaboravljaju se titule, profesije, statusi, materijalna pitanja… uključujući, naravno i odjeću. Ona je mjesto jedinstva unutar kojeg nema potrebe za osudama ili predrasudama, samo i isključivo dobrodošlica te poziv na odmaranje uma i tijela od suvišnog, toksičnog.

Finci se pritom ponose jednom odlikom koja se cijeni iznad svih – skromnošću. Nisu skloni hvaliti se vlastitim postignućima niti se uspoređivati s drugima. Njihova sreća proizlazi iz situacija koje ih ispunjavaju i znaju ih zamijetiti te im se veseliti. Temelj takvih karakteristika postavlja se već u djetinjstvu. Snažan socijalni sistem posebnu pažnju daje sigurnosti i zdravstvenoj brizi o djeci koja veliku količinu vremena provode u prirodi od najranije dobi. Djeca tako sama idu u školu, čime se potiče njihova neovisnost.

Osim iznimne potrebe za boravkom u prirodnom okruženju, Finci su prihvatili svaki aspekt koje ono nudi. Naučili su uvidjeti život kakav uistinu jest, a što najbolje opisuje njihova poslovica: „ sreća ne dolazi traženjem, već življenjem samog sebe“. Ima li jednostavnijeg recepta od ove, univerzalne istine?

Prihvatite svoje Ja, činjenicu kako je nemoguće imati kontrolu nad apsolutno svakim aspektom života, ali je svakako moguće okusiti ga i pronaći u njemu, čak i u tami, ispunjenje.